Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Σεβεροντονιέτσκ – Εξελίσσεται σε «μια νέα Μαριούπολη»



Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να διαπεράσουν τις αμυντικές γραμμές των ουκρανικών δυνάμεων και να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της ανατολικής περιοχής Λουγκάνσκ, αναφέρει ο στρατός της Ουκρανίας στην τελευταία έκθεσή του το πρωί της Δευτέρας.

Οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους προς την πόλη Σεβεροντονιέτσκ και την κοντινή πόλη Τοσκίβκα, αναφέρει το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται επίσης να ξεκινήσουν νέα επίθεση στην κατεύθυνση του Σλοβιάνσκ αφού τα στρατεύματά τους απωθήθηκαν μετά από μια αποτυχημένη επιχείρηση στην περιοχή Ντοβένκε, αναφέρει η τελευταία επιχειρησιακή έκθεση της Ουκρανίας.

Το Σεβεροντονιέτσκ είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες πόλεις στην επαρχία Λουγκάνσκ που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, με αξιωματούχους και αναλυτές να εκτιμούν ότι εξελίσσεται σε «μια νέα Μαριούπολη».

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τη στρατηγική πόλη σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλο το Λουγκάνσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν μια γέφυρα στο Σεβεροντονιέτσκ το Σάββατο, καθιστώντας δυσκολότερη την απομάκρυνση των αμάχων και τη μεταφορά προμηθειών.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, Σέρχι Χαϊντάι, δήλωσε την Κυριακή ότι «αν καταστρέψουν μια ακόμη γέφυρα, τότε η πόλη θα αποκοπεί εντελώς, δυστυχώς».

Είπε επίσης ότι περίπου 10.000 άνθρωποι παραμένουν στο Σεβεροντονιέτσκ, το οποίο πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό άνω των 100.000 – και οι περισσότεροι «βρίσκονται σχεδόν συνεχώς σε καταφύγια».