Η Τουρκία δεν θυσιάζει τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία όπως απαιτεί το ΝΑΤΟ



Η Τουρκία δεν μπορεί να αρνηθεί τη συνεργασία της με τη Ρωσία λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων, των προμηθειών φυσικού αερίου και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού  Ακούγιου, έγραψε ο αρθρογράφος Robert Ellis σε άρθρο του για το περιοδικό National Interest, σημειώνει το  RIA Novosti.

Κατά τη γνώμη του Αμερικανού συντάκτη, η Άγκυρα δεν θα θυσιάσει τη στενή της σχέση με τη Μόσχα για να ακολουθήσει τη γραμμή του ΝΑΤΟ στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
 
«Η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία στο εμπόριο, στο φυσικό αέριο, αλλά και στην κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού», σημείωσε ο Έλις.

Ο αρθρογράφος σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία ελπίζει σε μια τουριστική περίοδο ρεκόρ με την εισροή  εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών. Έτσι, όπως διευκρίνισε, η Turkish Airlines έχει κλείσει ήδη ενάμιση εκατομμύριο θέσεις για Ρώσους.

Σύμφωνα, εξάλλου,  με τη ρωσική «vzglyad» ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «η Άγκυρα δεν θα ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις, επειδή δεν μπορεί να επιτρέψει στους πολίτες να παγώσουν χωρίς ρωσικό αέριο. Επιπλέον, σήμερα κατασκευάζουμε τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη», αρνούμενος τη θέση του ΝΑΤΟ.

Επίσης, η «Εσπερινή Μόσχα»- vm.ru, σημειώνει:

Την 1η Μαΐου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να δέχεται Ρώσους τουρίστες στο έδαφός της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία και ταυτόχρονα προετοιμάζεται να δεχθεί Ρώσους τουρίστες. Τη συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών χαρακτήρισε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και «άδικα».

The Hellenic Information Team