ΥΠΕΘΑ: Επωφελής η Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ



Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας (ΥΕΘΑ), Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε για άλλη μια φορά τα πλεονεκτήματα που έχει η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την χώρα μας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ.

«Είναι ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας η αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιον που σκέφτεται να θίξει τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί, η ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων, μαζί με τις επενδύσεις σε υποδομές που θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένες και οριοθετημένες, σαφώς, τοποθεσίες, είναι επ’ ωφελεία και των ελληνικών συμφερόντων, αφού όποιος θίγει τα αμερικανικά συμφέροντα, ταυτόχρονα, θα θίγει και τα ελληνικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Παράλληλα, απέρριψε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ανισομερούς συμφωνίας που κατοχυρώνει μόνο τα αμερικάνικα συμφέροντα σε βάρος της Ελλάδος, τονίζοντας ότι «είναι λίγο-πολύ φυσιολογικό, μέχρι κάποιου σημείου, να υπάρχει διαφορετική θεώρηση, ωστόσο στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε με όρους γεωπολιτικής ανάφλεξης, δεν πρέπει να υπάρχει αυτού του είδους η κατηγορηματική αντίθεση».

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είναι ανατολίτικο παζάρι»
«Πρόκειται για την απτή απόδειξη της αναβάθμισης της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Κάποιοι λένε ότι δεν ασκούμε δικαιώματα. Περιμένετε λίγες μέρες. Ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και μην το βάζετε αυτό το ζήτημα με όρους ανατολίτικου παζαριού, γιατί δεν παίρνετε και άλλα, αφού τους δίνετε όλα αυτά. Όλα αυτά εν ευθέτω χρόνω. Παίρνουμε ήδη όσον αφορά την αναβάθμιση ενός πλέγματος υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ, «οι κυριότερες αλλαγές στη συμφωνία είναι η προσθήκη νέων περιοχών κοινού ενδιαφέροντος με τις ΗΠΑ, δηλαδή η αεροπορική βάση Λάρισας, η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοφίκειο και ο λιμένας Αλεξανδρούπολης και η περιοχή της Σούδας όπου μέσα σε αυτές τις υποδομές δύνανται να διαβιούν και να επιχειρούν, τμήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».

«Η ένταξή τους στο Παράρτημα της Συμφωνίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις, λόγω χρονικής διάρκειάς της, για ευχερέστερη και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στα στρατόπεδα αυτά που χρειάζονται υποδομές, αναβάθμιση υποδομών. Όταν η αμερικανική πλευρά ξέρει ότι έχει 5 χρόνια μπροστά της, τότε προτίθεται και αποφασίζει τελικά να επενδύσει περισσότερα χρήματα για να αναβαθμίσει αυτές που θα χρησιμοποιήσει. Στο τέλος της ημέρας, αυτές οι υποδομές θα παραμείνουν επ’ ωφελεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ