Συμφωνία-”μαμούθ” Γαλλίας-Ινδίας στον αμυντικό τομέα: Μια στρατιωτική συνεργασία που συμφέρει & την Ελλάδα



Πριν λίγες μέρες έλαβε χώρα η συνάντηση Μόντι-Μακρόν στη Γαλλία, η οποία έβγαλε σημαντικές ειδήσεις. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται στον Ινδο-Ειρηνικό και την αμυντική συνεργασία καθώς οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συμπαραγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ινδίας-Γαλλίας και η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Narendra Modi και του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron εδραίωσε περαιτέρω τον δεσμό μεταξύ των δύο εθνών.

Η στρατιωτική συνεργασία

Η Ινδία και η Γαλλία έχουν διάλογο για την άμυνα σε υπουργικό επίπεδο, ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2018. Οι τρεις υπηρεσίες (Ινδικός Στρατός, Ινδικό Ναυτικό και Ινδική Αεροπορία) λαμβάνουμε μέρος σε τακτικές αμυντικές ασκήσεις με τη Γαλλία. Άσκηση Shakti (ο Ινδικός Στρατός συμμετείχε τελευταία φορά στην κοινή στρατιωτική άσκηση Ινδο-Γαλλίας τον Νοέμβριο του 2021 στη Γαλλία), Άσκηση Varuna (το ινδικό ναυτικό συμμετείχε στην 20η έκδοση της διμερούς ινδο-γαλλικής ναυτικής άσκησης «Varuna-2022» τον Απρίλιο του 2022) Garuda (Η ινδική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στη διμερή ινδο-γαλλική άσκηση πολέμου για την απασχόληση μεγάλης δύναμης τον Ιούλιο του 2019).

Περαιτέρω, στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου και οι δύο πλευρές χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη έντονη συνεργασία σε όλους τους αμυντικούς τομείς. Σημείωσαν ότι οι κοινές ασκήσεις όπως (Shakti, Varuna, Pegase, Desert Knight, Garuda) απεικονίζουν προσπάθειες για καλύτερη ενοποίηση και διαλειτουργικότητα όπου είναι δυνατόν.

«P-75 Scorpene Project»

Έχουν κατασκευαστεί έξι υποβρύχια Scorpene από την κρατική Mazagon Dockyard Limited (MDL) από την Transfer of Technology (ToT) από τη Γαλλία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Make in India». .

Είναι σημαντικό ότι τα υποβρύχια κλάσης Scorpene είναι ένα από τα πιο προηγμένα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ανώτερα χαρακτηριστικά stealth, όπως χαμηλά επίπεδα θορύβου ακτινοβολίας, προηγμένες τεχνικές ακουστικής σιγής και ικανότητα επίθεσης με όπλα ακριβείας καθοδήγησης σε σανίδα.

Η σύμβαση για έξι υποβρύχια Scorpene από την DCNS (Naval Group) υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2006. Βάσει της συμφωνίας, το πρώτο υποβρύχιο INS Kalvari τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το δεύτερο INS Khanderi τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2019.

Το τρίτο υποβρύχιο κλάσης Scorpene INS Karanj τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Μαρτίου 2021 και το Τέταρτο Υποβρύχιο, INS Vela τέθηκε σε λειτουργία στο Ινδικό Ναυτικό τον Νοέμβριο του 2021.

Εκτός αυτού, το Πέμπτο Υποβρύχιο Vagir βρίσκεται στη φάση δοκιμών, ενώ το έκτο και τελευταίο Υποβρύχιο θα υποβληθεί επίσης σε δοκιμές στη θάλασσα.

Rafale

Η αγορά αεροσκαφών Rafale μπορεί να θεωρηθεί το πιο ιστορικό βήμα για την εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών Ινδίας-Γαλλίας. Η Διακυβερνητική Συμφωνία για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (30 μαχητικά αεροσκάφη και 6 εκπαιδευτικά) υπεγράφη στο Νέο Δελχί στις 23 Σεπτεμβρίου 2016.

Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Ινδία έχει λάβει πλέον 35 από τα 36 Rafale. Τα δικινητήρια αεροσκάφη Rafale είναι ικανά να εκτελούν ποικίλες αποστολές, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων εδάφους και θαλάσσης, αεράμυνας και υπεροχής από αέρα, αναγνώρισης και αποτροπής πυρηνικών χτυπημάτων.

Η Ελλάδα

Η δυναμική αυτής της συμμαχίας Ινδίας-Γαλλίας προχώρησε με ταχύ ρυθμό τα τελευταία χρόνια, βρίσκοντας κοινούς στόχους σε παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου της περιοχής του Ινδικού ωκεανού, αλλά και άλλες περιοχές.

Αυτά τα αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα δημιουργούν ένα τριμερές άξονα Γαλλίας-Ινδίας-Ελλάδας, τόσο από γεωπολιτική όσο και από γεωοικονομική άποψη.

Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και την Ινδία, δηλαδή ανάμεσα σε δυο χώρες που κατατάσσονται από άμεσου έως πολύ σημαντικού ενδιαφέροντος για την ελληνική διπλωματία, ταιριάζει απόλυτα με τη νέα ελληνική οπτική των γεωστρατηγικών ισορροπιών που αφορούν την ασφάλεια χώρας μας.

Τα Rafale δείχνουν δυναμική να εξελιχθούν σε ενοποιητικό παράγοντα στην πολιτική ασφαλείας χωρών κρίσιμων για τα ελληνικά συμφέροντα.