Ελληνοτουρκικά: Έρχεται θερμό καλοκαίρι; – Τι λέει ο Σάββας Καλεντερίδης



Τι εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος και εκδότης για τα Ελληνοτουρκικά

Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να έχουν θερμό καλοκαίρι, ξυπνώντας μνήμες από εκείνο του 2020, όταν τα Ελληνοτουρκικά χτύπησαν… κόκκινο;

Πριν από δύο χρόνια εκτυλίχθηκε η περιβόητη ιστορία με το Oruç Reis. Φέτος τι προβλέπεται να γίνει;

Ο Σάββας Καλεντερίδης, στρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος και εκδότης, ανέλυσε τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Πρόκειται για κινήσεις που τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα έχουμε θερμό καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής της ιστοσελίδας infognomonpolitics.gr Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στο Θεσσαλία TV.

Ιδού ένα απόσπασμα των δηλώσεών του:

«Πρώτα απ’ όλα δεν συμφωνώ με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις που γίνονται ότι θα έχουμε θερμό καλοκαίρι. Εγώ δεν το πιστεύω. Απλά θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Μπορώ να πω ότι είχαν τρεις σταθμούς το τελευταίο διάστημα. Η πρώτη αντίδραση έγινε στις 27 Απριλίου με τις 170 παραβιάσεις και τις 41 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Η δεύτερη σοβαρή αντίδραση ήταν η παραβίαση του εναέριου χώρου και σχεδόν η υπερπτήση πάνω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Και η τρίτη ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν. Είτε η επίθεση προς τον Μητσοτάκη είτε όσα είπε περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όσον αφορά την προσωπική επίθεση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία θεωρεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα στρατηγικό της πλεονέκτημα. Και γι’ αυτόν τον λόγο συνεχώς η τουρκική διπλωματία αλλά και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δέχεται τις εισηγήσεις της Κύπρου ή και της Ελλάδας για θέματα που αφορούν την Τουρκία. Δηλαδή θεωρούν ότι είναι καταχρηστική η χρήση του βήματος του Ευρωκοινοβουλίου κ.λπ. και λένε ‘ελάτε να τα βρούμε μεταξύ μας’».