F-16 Viper: Τέλη του 2022 οι δοκιμές πιστοποίησης του νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALQ-257 IVEWS



Η αμερικανική Northrop Grumman ανακοίνωσε ότι στις 3 Μαΐου ότι υπέγραψε σύμβαση με την Αμερικανική Αεροπορία για την προετοιμασία του νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου AN/ALQ-257 Integrated Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS) των F-16 Viper έτσι ώστε να εκτελεστούν οι αναγκαίες δοκιμές και πιστοποιήσεις του συστήματος στα τέλη του 2022.

 Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται και η προετοιμασία της γραμμής παραγωγής του συστήματος μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές. Το AN/ALQ-257 IVEWS είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά σχεδιασμένο για τα F-16 Viper.

Παρέχει προειδοποίηση ραντάρ σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο, αναγνώριση της απειλής και χρήση αντιμέτρων. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021 δοκιμάστηκε με επιτυχία το AN/ALQ-257 IVEWS σε συνεργασία με το ραντάρ AN/APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar) των F-16 Viper. 

Όπως ανακοίνωσε η Northrop Grumman τα δύο συστήματα συνεργάστηκαν αρμονικά σε πραγματικές συνθήκες και σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών. Στη διάρκεια των δοκιμών το AN/ALQ-257 IVEWS εντόπισε και αναγνώρισε με επιτυχία σειρά προηγμένων απειλών, τις οποίες αντιμετώπισε με παρεμβολές, ενώ το SABR εντόπισε με επιτυχία αεροπορικούς και στόχους εδάφους.