Επιστολή Ελλήνων, Αρμένιων & Αμερικανο-Εβραϊκών οργανώσεων: ”Να μην εγκριθεί το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 από το Κογκρέσο”



Οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και τον Καύκασο πιέζουν το Κογκρέσο να ανατρέψει την προγραμματισμένη πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο μήνα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου εξοπλισμού για τον τουρκικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal.

Ωστόσο, επτά οργανώσεις κρούουν τον συναγερμό ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εφαρμόζει αυστηρό έλεγχο και επίβλεψη σε τυχόν πιθανές πωλήσεις ή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών ή μεγάλων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.

Ξεχωριστές επιστολές εστάλησαν την Παρασκευή στους νομοθέτες της Γερουσίας και της Βουλής από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής, την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή και άλλες οργανώσεις.

Οι επιστολές εστάλησαν στους προέδρους και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας.

«Ζητάμε να διασφαλίσετε ότι οποιεσδήποτε αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα θα συνοδεύονται από στενά καθορισμένους νομοθετικούς όρους και διμερώς συμφωνημένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων εγγυήσεων ότι ποτέ δεν θα αναπτυχθούν όπλα των ΗΠΑ εναντίον Αρμενίων, Σύριων-Ασσυρίων, Ελλήνων, Κυπρίων, Κούρδων», αναφέρει η επιστολή της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής.

Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή στην επιστολή της κάλεσε το Κογκρέσο να αποτρέψει τις πωλήσεις όπλων εκτός εάν αποδειχθεί ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με το CAATSA και «μπορούν να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι η προηγμένη αμερικανική τεχνολογία δεν θα μείνει ευάλωτη στα ρωσικά και κινεζικά συστήματα».


ΠΗΓΗ: directus.gr