Πανωλεθρία για τους Ουκρανούς! Απώλειες-ρεκόρ UAV στη στρατιωτική ιστορία


Η Ρωσία έχει καταρρίψει 900 UAV - Ο μεγαλύτερος αριθμός σε ολόκληρη την ιστορία της χρήσης τους στον κόσμο

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την «ειδική επιχείρηση». Ο υποστράτηγος Igor Konashenkov, επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι Ρωσικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα βομβαρδιστικό Su-24, ένα μαχητικό αεροσκάφος Su-27, τρία ελικόπτερα Mi-8 με αλεξιπτωτιστές και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-TB2, που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κοντά στο Snake Island.

Σύμφωνα με τον ίδιο, διάφοροι τύποι όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων υψηλής ακρίβειας, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, χώρων συσσώρευσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού. Με τη βοήθεια πυραύλων αέρος, καταστράφηκαν αποθήκες πυρομαχικών ουκρανικών ενόπλων σχηματισμών, στα κατεχόμενα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Πρόκειται για αποθήκες στο Berestovoye και στο Disputable. Επίσης καταστράφηκαν πέντε θέσεις διοίκησης μεραρχιών διαφόρων επιπέδων. Συνολικά, μέχρι και εκατό μαχητές και πάνω από 20 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού καταστράφηκαν.

Προς το παρόν, η απώλεια μαχητών από αυτά τα χτυπήματα δεν μπορεί να υπολογιστεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να έχει χάσει έως και 250 άτομα ως αποτέλεσμα αυτών των χτυπημάτων.

Επιπλέον, το Ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε δεκάδες εχθρικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της ειδικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Krasny Liman (DPR), Gusarovka (περιοχή Barvenkovsky, περιοχή Kharkiv). Οι εχθρικές θέσεις καταστράφηκαν στην περιοχή του οικισμού Yarovaya, στην προσέγγιση στον ποταμό Seversky Donets - βόρεια του Slavyansk.

Στο μεταξύ, καταστράφηκαν άλλα 13 UAV των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και αναγνωριστικό «Bayraktar». 

Σύμφωνα με το topwar.ru, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των Ουκρανικών drones που έχουν καταρριφθεί από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης πλησιάζει τα 900 (σήμερα 858). Αυτός είναι ο μέγιστος αριθμός καταρριφθέντων UAV σε ολόκληρη την ιστορία της χρήσης τους στον κόσμο. Και αυτό είναι μεγαλύτερο από 2 φορές περισσότερο από ότι, ήταν στη διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των εθνικών ταγμάτων από τον Φεβρουάριο του 2022. 

Κατά συνέπεια, αυτό υποδηλώνει παραδόσεις UAV μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία από το εξωτερικό, και το γεγονός ότι η παραγωγή τέτοιου εξοπλισμού έχει ενταθεί στην ίδια την Ουκρανία. Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων και πυροβόλων όπλων Pantsir-S1, καθώς και οι τροποποιήσεις του συστήματος αεράμυνας Tor, λειτουργούν με μεγαλύτερη επιτυχία κατά των UAV.

Παρά τα πολυάριθμα χτυπήματα στη θέση των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας, αποδείχθηκε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξακολουθούν να διαθέτουν αρκετά μεγάλο αριθμό συστημάτων αεράμυνας μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ο ουκρανικός στρατός είναι οπλισμένος με τουλάχιστον 20 τμήματα του συστήματος αεράμυνας S-300 και τουλάχιστον 30 τμήματα του συστήματος αεράμυνας Buk.

«Είκοσι μεραρχίες S300PT/PS και μία μεραρχία S-300V1. Λίγο λιγότερο από τριάντα συστήματα αεράμυνας Buk-M1. Αυτό είναι περίπου το 40% αυτού που ήταν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης, αλλά είναι πολύ», αναφέρει το  «Telegram».

Δεν είναι γνωστό πόσο αξιόπιστες είναι τέτοιες εκτιμήσεις, ωστόσο, πηγές ανέφεραν προηγουμένως ότι, σύμφωνα με στοιχεία στις αρχές Μαΐου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν οπλισμένες με περίπου 70 τμήματα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων διαφόρων τύπων. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι και άλλες χώρες ενδέχεται να μεταφέρουν τα συστήματα αεράμυνας τους στην Ουκρανία, ιδίως η Φινλανδία η οποία  είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες συστημάτων Buk, αλλά υπάρχουν επίσης υποψίες  ότι, και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μπορεί να εφοδιάζουν επίσης την Ουκρανία με μικρομεσαία συστήματα αεράμυνας.

«Ακόμη και αν το ΝΑΤΟ μεταφέρει συστήματα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αυτό αποτελεί ήδη απειλή για τη στρατιωτική αεροπορία, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι είναι αδύνατο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας του ΝΑΤΟ έναντι πυραύλων κρουζ» , αναφέρει το avia-pro.

ΠΗΓΗ