Bayraktar: Γιατί τα τουρκικά drones είναι «σχεδόν άχρηστα» στο Ντονμπάς



Τα τουρκικά εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την ουκρανική άμυνα στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής στη χώρα. Οι επιτυχίες τους στην καταστροφή ρωσικών συστημάτων πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων έγιναν μέχρι και τραγούδι. Ωστόσο, πλέον δεν μπορούν να συνεισφέρουν ιδιαίτερα στις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

«Πλέον είναι σχεδόν άχρηστα», δήλωσε Ουκρανός πιλότος στον Τζακ Ντετς του Foreign Policy, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οποίου τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τα Bayraktar μόνο σε ειδικές επιχειρήσεις και αποστολές επίθεσης.  Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ντετς, ο οποίος επικαλείται Ουκρανούς αξιωματούχους και στρατιωτικό προσωπικό, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση των Bayraktar. 

Πάντως, όπως αναφέρει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, η ουκρανική αεροπορία και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραμένουν ενεργά σε άλλες περιοχές, προκαλώντας αρκετά επιτυχημένα πλήγματα σε στόχους στην περιφέρεια της Χερσώνας την τελευταία εβδομάδα.

Εξηγώντας τους λόγους της «υποτίμησης» των Bayraktar, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι τα ενισχυμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην ανατολική Ουκρανία περιορίζουν ολοένα και περισσότερο την αποτελεσματικότητα των ουκρανικών drones, υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο μια βασική δύναμη των Ουκρανών στον πόλεμο. 

Να σημειωθεί επίσης ότι το Ντονμπάς- όπου επικεντρώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων- συνορεύει με τις δυνάμεις της Ρωσίας στα δυτικά, και τις επαρχιακές και μεγαλύτερες ομάδες προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, όπως οι μπαταρίες πυραύλων S-300 και S-400.

Η επιτυχία της πολυεπίπεδης ρωσικής αεράμυνας είναι τέτοια που, όπως σημειώνει ο Ντετς, πλέον οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ούτε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle που παρέχονται από τις ΗΠΑ θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν επιτυχώς στις μάχες, φοβούμενοι ότι θα καταρριφθούν επίσης από τα ενισχυμένα και ανθεκτικά συστήματα της Μόσχας πάνω από το Ντονμπάς. Μάλιστα, σύμφωνα με το Foreign Policy, υπάρχει διαφωνία αναφορικά με τη χρήση των drones μεταξύ των αεροπόρων πρώτης γραμμής και του αρχηγού του επιτελείου της Ουκρανίας.Οι πιλότιοι δεν κρίνουν ορθή την χρήση των ακριβών Grey Eagle στο Ντονμπάς. «Εδώ δεν είναι Αφγανιστάν», ανέφεραν στο Foreign Policy. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περιορίσει τις αεροπορικές τους επιχειρήσεις σε 20 με 30 εξόδους την ημέρα και αντιμετωπίζουν έλλειμμα διαθέσιμων αεροσκαφών για ενεργούς πιλότους.

Από την άλλη, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη αεράμυνας στην ανατολική Ουκρανία για να ακυρώσουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις και να προστατεύσουν τα συστήματα πυροβολικού στα οποία βασίζονται για να προθωηθούν.