”Σήμα” Ν. Δελχί για συμμαχία με την Αθήνα – ”Κεραυνοί” Ινδών: ”Ο Ερντογάν προκαλεί την Ελλάδα



Στις προκλήσεις της Τουρκίας αναφέρεται το μεγαλύτερο Ινδικό ΜΜΕ. Με λίγα λόγια η Ινδία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας!

Τι αναφέρει το κείμενο:

”Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σμύρνη στις 9 Ιουνίου ότι θα διεκδικήσει επανεκλογή στις εκλογές του επόμενου έτους.

Καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση, ο Ερντογάν, βλέποντας τη δημοτικότητά του να πέφτει ραγδαία σε επανειλημμένες δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να κερδίσει ψήφους κλιμακώνοντας τη ρητορική του κατά της Ελλάδας και κινητοποιώντας το μεγάλο δίκτυο ιμάμηδων για να πείσει τους Τούρκους ομογενείς να τον ψηφίσουν.

Μιλώντας αφού παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις στη Σμύρνη, την ίδια μέρα που επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Ιουνίου 2023, ο Ερντογάν αύξησε τις εντάσεις με τη γειτονική Ελλάδα της Τουρκίας, προειδοποιώντας την Αθήνα να σταματήσει να εξοπλίζει νησιά του Αιγαίου που δεν έχουν στρατιωτικό καθεστώς.

Κατά την άποψη της Τουρκίας, τα νησιά του Αιγαίου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, υπό τον όρο ότι δεν θα ήταν οπλισμένα. Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι διαθέτει στρατιωτικές μονάδες και οπλικά συστήματα κυρίως στα Δωδεκάνησα στο Ανατολικό Αιγαίο.

«Προειδοποιώ την Ελλάδα να αποφεύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα οδηγήσουν σε λύπη. Συνέλθετε», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα υποχωρήσει από τη χρήση των δικαιωμάτων που θεσπίζονται από διεθνείς συμφωνίες όσον αφορά τον εξοπλισμό των νησιών.

Ο εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν και ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης και είπε ότι οι Έλληνες παίζουν με τη φωτιά.

«Το ζήτημα των Δωδεκανήσων, που είναι η συνέχεια της Ανατολίας, είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμα», δήλωσε ο Μπαχτσελί και συμπλήρωσε δυσοίωνα: «Τα κλοπιμαία πρέπει να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη, οικειοθελώς ή με τη βία».

Επιπλέον, ο Μπαχτσελί υποστήριξε ότι οι εννέα στρατιωτικές βάσεις που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική ταυτότητα της Τουρκίας. «Το αίτημα της Ελλάδας για αεροσκάφη F-15 και F-16 από τις ΗΠΑ δεν είναι πρόσκληση για ειρήνη, αλλά για πόλωση», είπε.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία εσκεμμένα παρερμηνεύει τις συνθήκες που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτά τα ελληνικά νησιά και επιμένει ότι έχει νομικούς λόγους να αμυνθεί απέναντι στις εχθρικές ενέργειες της Άγκυρας.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε πρόσφατα μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Τα ελληνικά αεροσκάφη πάντα εντοπίζουν και αναχαιτίζουν τα τουρκικά μαχητικά.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2020, η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο παραλίγο να οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση αφού τουρκικά ερευνητικά πλοία διέσχιζαν τα ελληνικά ύδατα για πολλές ημέρες.

Ο Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες εξακολουθούσε να επιτίθεται στην Ελλάδα, προσπαθώντας να «την βάλει στη θέση της», απειλώντας την με σοβαρές συνέπειες. Αυτό το κάνει επειδή, αφενός, βλέπει την Αθήνα ως έναν μαλακό και εύκολο στόχο και, αφετέρου, αυξάνει τις εντάσεις με τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα ως μοχλό μοχλού στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα σχέδιά του να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να πάρει αναγνώριση των απαιτήσεών του για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο υπερεθνικιστής σύμμαχός του Μπαχτσελί έχουν δει τη δημοτικότητά τους να πέφτει στις δημοσκοπήσεις και φοβούνται την αντίδραση των ψηφοφόρων, καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία συνεχίζει να εκτοξεύεται στο 73%, ενώ οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη, η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται και η αξία της τουρκικής λίρας υποχωρεί ραγδαία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις 31 Μαρτίου, το τουρκικό κοινοβούλιο, όπου το AKP του Ερντογάν και το MHP Bahceli MHP ελέγχουν επί του παρόντος την πλειοψηφία, ψήφισε τη μείωση του εκλογικού ορίου από το 10 στο 7 τοις εκατό, επειδή οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το MHP θα παραμείνει κάτω από το απαιτούμενο όριο του 10 τοις εκατό. πιθανές εκλογές.

Ο Ερντογάν ανησυχεί επίσης πολύ για τη φθίνουσα δημοτικότητα του κόμματός του AKP, επειδή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη που απολαμβάνει έχει πέσει στο 27,7%, από το 42,6 τοις εκατό που σημείωσε στις εκλογές του 2018. Έτσι, ο Ερντογάν χρειάζεται κάθε ψήφο που μπορεί να πάρει για να μειώσει τη διαφορά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως και στις προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ερντογάν κέρδισε σχεδόν το 60 τοις εκατό των ψήφων της τουρκικής διασποράς. Έτσι λοιπόν έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές γι’ αυτόνκαι για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί ιμάμηδες διορισμένους από την κυβέρνηση για να μεταδώσει μηνύματα στους ψηφοφόρους στα τζαμιά.

Για να το πετύχει αυτό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας βασίζεται στη Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) που διευθύνεται από τον Ali Erbas, κάποιον που επέλεξε προσωπικά, για να προπαγανδίσει το πολιτικό Ισλάμ και τις θέσεις και την ιδεολογία του AKP.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, ο προϋπολογισμός της Diyanet τετραπλασιάστηκε σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και απασχολεί πάνω από 120.000 άτομα, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους κρατικούς θεσμούς της Τουρκίας – μεγαλύτερο από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η Diyanet έχει γίνει μια γιγάντια κυβερνητική γραφειοκρατία για την προώθηση του σουνιτικού Ισλάμ.