Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο και επαγρύπνηση στα νησιάΣε πλήρη επιφυλακή για «θερμό καλοκαίρι» - Πώς ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να «εξάγει» την εσωτερική αμφισβήτηση μετά τις πιέσεις στην τουρκική οικονομία - Μηταράκης: Επεκτείνουμε κατά 80 χλμ τον φράχτη στον Έβρο.

Σε πλήρη εγρήγορση παραμένει η Αθήνα μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη «θερμού καλοκαιριού» με αφορμή το εσωτερικό αδιέξοδο της Άγκυρας, εξαιτίας του οποίου ως πιθανή εκτιμούν την περαιτέρω κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το επόμενο διάστημα τόσο μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου, όσο και διεθνείς αναλυτές.

Στο κλίμα επαγρύπνησης που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιολογούνται καθημερινά οι συνθήκες πίεσης προς την Ελλάδα στο πεδίο, αλλά και η ακραία ρητορική της πολιτικής τάξης της γειτονικής χώρας, ιδίως σε μια ημέρα μνήμης και πένθους για τον Ελληνισμό, όπως η σημερινή.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα ότι η χώρα θα φυλάει πάντα τα σύνορά της έστειλε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Όπως είπε, η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί από δική της επιλογή, γιατί αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. «Είναι η μόνη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και μπλοκάρει αυτή τη στιγμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίαςπου είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της συμμαχίας. Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας την απομονώνει σε ένα διεθνές περιβάλλον την ίδια στιγμή που η χώρα μας παρουσιάζεται σαν ισχυρός σύμμαχος», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένταση με την Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, ωστόσο σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάει τα συνορά της. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 2019 είχαμε 72.000 αφίξεις, πέρυσι είχαμε μόνο 8.500 και φέτος το πρώτο τετράμηνο είμαστε στις 3.900. «Γενικά από τη χώρα μας φεύγουν περισσότεροι μετανάστες από ό,τι έρχονται τα τελευταία 2,5 χρόνια κι έχουμε μια αποσυμφόρηση στα νησιά», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα». 

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα μας ενισχύει τα σύνορά της στον Έβρο. «Ο παλιός φράχτης ήταν 15 χλμ., προστέθηκαν 25 χλμ. επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ξεκινάμε τώρα να προσθέσουμε άλλα 80 χλμ. με χρηματοδότηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να υπάρχει ένας πλήρης φράχτης. Παράλληλα, το ελληνικό λιμενικό έχει ενισχυθεί με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, τα οποία έχουν όλη την τεχνολογία που χρειάζεται για να μπορούν να αποτρέπουν νόμιμα τις απόπειρες εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «όταν εμείς φυλάμε τα σύνορά μας, βλέπουμε την αντιπολίτευση να κατακρίνει τα σώματα ασφαλείας και την ευρωπαϊκή αριστερά να αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα περί δήθεν παράνομων επαναπροωθήσεων. Η Ελλάδα θα φυλάττει πάντα τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». 

Ερωτηθείς αν φοβάται ένα «θερμό καλοκαίρι», ο υπουργός Μετανάστασης, απάντησε ότι «έχουμε ξαναπεράσει ξανά τέτοια ένταση και την έχουμε αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. Η δημιουργία έντασης στο Αιγαίο δεν κάνει καλό σε κανέναν, από εκεί και πέρα όμως η χώρα μας ξέρει πως να αντιμετωπίζει της προκλήσεις».

Κατέληξε τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει επενδύσει στον εξοπλισμό στον αέρα και στη θάλασσα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε υβριδική απειλή. 

«Τείχος» στον Έβρο, επαγρύπνηση στα νησιά

ε μια ερμηνεία της «πολιτικής κλιμάκωσης του Ερντογάν» προβαίνει η Die Welt, συνάγοντας το συμπέρασμα ότι «ένα χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%». Επιπλέον, για «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau, εξηγώντας πως «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα». «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος», καταλήγει.

Εσωτερική κατάρρευση

Στην πραγματικότητα, η παραπαίουσα οικονομία της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με το ράλι του πληθωρισμού εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αντανακλάται στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων του κυβερνητικού συνασπισμού, που φέρνουν το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον Κόμμα Εθνικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Μολονότι οι εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, τίποτε δεν εγγυάται ότι στον σχεδιασμό του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει ο απόλυτος αιφνιδιασμός, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Στην εναγώνια, αυτή, προσπάθεια, η Άγκυρα επιστρατεύει φραστικές απειλές και διαρκώς εντεινόμενη πίεση στο πεδίο, αναζητώντας ταυτόχρονα δραστικά «εργαλεία» συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια, εσωτερική σκοπιμότητα εξυπηρετούν αφενός η νέα επέμβαση στη Συρία με ζητούμενο το συνήθη «εχθρό», δηλαδή το ΡΚΚ, αλλά και η πυροδότηση νέας έντασης με την Αθήνα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.

40.000 το πρώτο τετράμηνο

Ήδη, 40.000 μετανάστες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τον Έβρο το πρώτο τετράμηνο του 2022, όπως γνωστοποίησε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς στον ακήρυχτο υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας, επανέρχονται ως «όπλο» για τη γειτονική χώρα οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Με νωπή την εμπειρία από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020 στην ακριτική περιοχή, στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να ενημερωθεί για το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, σε σχέση με τον πρόσφατο πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών.

«Είναι ξεκάθαρη η απάντηση της ελληνική κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα, από οποιοδήποτε σημείο της. Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την εθνική κυριαρχία» τόνισε με νόημα χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, αφήνοντας παράλληλα και έναν υπαινιγμό για την εν γένει στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι μας, θα πρέπει να αξιολογούν πολύ θετικά το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος κάνει ό,τι πρέπει για να μην μπαίνουν στη χώρα, άρα και στην Ε.Ε, παράνομοι μετανάστες» επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Καστανιές, στο Κέντρο Ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ στην Νέα Βύσσα, αλλά και σε κατά τόπους Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού.

Πίεση στη θάλασσα

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη άνοδος των μεταναστευτικών ροών εμφανίζεται και στο Αιγαίο, στο οποίο έχει κατευθυνθεί τις τελευταίες ημέρες ο κύριος όγκος των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας. Εκτός από το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, συνέχεια στην πρόκληση δίνει η Άγκυρα μέσω των σεισμικών ερευνών, «επιστρατεύοντας» αυτή τη φορά το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ».

Ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική να εκδίδει παράνομες ΝAVTEX για υδρογραφικές έρευνες, που εκτείνονται ενίοτε μέχρι το Κεντρικό Αιγαίο, η γειτονική χώρα «ρίχνει» τώρα στην μάχη των εντυπώσεων και το ερευνητικό σκάφος σκάφους «TSG Cesme» -μετά το «Yunus»- σε δυο περιοχές (δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου), σε μια απόπειρα εγκαθίδρυσης ενός παράνομου status quo για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Δεν μπλοφάρουμε», άλλωστε, έσπευσε να δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του αναφορικά με το αφήγημα «αποστρατικοποίησης των νησιών» του Αρχιπελάγους.

«Απόβαση στα νησιά»

Στην βεντάλια της τουρκικής προκλητικότητας εντάσσεται και η αποβατική άσκηση «EFES 2022», η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 8 Ιουνίου, στον κόλπο της Σμύρνης. Στη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).