Ανοικτή επιστολή Έλληνα Ναυάρχου προς Τούρκους συναδέλφους.



Ανοικτή επιστολή προς Τούρκους συναδέλφους.

Οι Έλληνες είμαστε μια δημοκρατία που ξέρει πώς να κάνει μεγάλα πράγματα, που εξακολουθεί να αγωνίζεται για μεγαλύτερη πρόοδο, που εξακολουθεί να δεσμεύεται για έναν πιο ανοιχτό, ειρηνικό και δίκαιο κόσμο. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα με την αυτοπεποίθηση και την πίστη που μας κράτησε ψηλά σε όλη την ιστορία μας. 

του Δημήτρη Τσαϊλά*

Ξέρετε, έχω αφυπηρετήσει από το Πολεμικό Ναυτικό. Όμως περνώντας το μεγαλύτερο μέρος τις καριέρας μου εκτελώντας αποστολές στις θάλασσες, δεν θα ξεχάσω ποτέ τη γενναιότητα που είδα και τα μαθήματα που πήρα ως πλήρωμα των πολεμικών πλοίων που υπηρέτησα. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα πολεμήσουμε τον επόμενο μεγάλο πόλεμο θα είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που πολεμήσαμε μέχρι τώρα και υπάρχουν άξιοι συνεχιστές πολύ καλλίτεροι.

Όλοι τους οδηγούνται από ένα όραμα για το τι σημαίνει υπεράσπιση του έθνους μας. Σήμερα κατανοούμε ταχύτερα, αποφασίζουμε πιο γρήγορα δρούμε αστραπιαία. Οι καλπάζουσες εξελίξεις στην τεχνολογία σημαίνουν αλλαγές στο έργο που κάνουμε για να διατηρήσουμε τον Ελληνισμό ασφαλή σε όλους τομείς πιθανών συγκρούσεων.

 Είμαστε έτοιμοι και η διαρκής ισχύς μας έχει τις ρίζες της στο πνεύμα της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να αλλάξουμε σχεδίαση, να χρησιμοποιήσουμε τα ταλέντα όλου του λαού μας και να αντλήσουμε από τις αξίες της ελευθερίας.

Η πρόκλησή μας είναι και θα είναι, να διασφαλίσουμε ότι η αποτρεπτική μας ισχύς θα παραμείνει υπέρτερη, σε όλες τις σφαίρες πιθανής σύγκρουσης, παράλληλα και οι σύμμαχοί μας, που είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα μας δίδει την πεποίθηση ότι δεν μπορείτε να μας αντιμετωπίσετε.
Φιλικά,
ΔΤ

Ο Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Senior researcher of Strategy International και Member of Institute for National and International Security.