”Στοχοποιούν” το Καστελόριζο οι Τούρκοι: ”Έλληνες στείλατε παράνομα στρατό””Στοχοποιούν” το Καστελόριζο οι Τούρκοι για άλλη μία φορά, ενώ άλλος ένας σύμβουλος του Ερντογάν εκτοξεύει απειλές κατά της χώρας μας.

Τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

”Τοποθετημένο στην περιοχή των Δωδεκανήσων, το Καστελόριζο είναι συχνά εργαλείο για την ελληνική προπαγάνδα. Η Αθήνα έχει εξοπλίσει επίσης το νησί, το οποίο όμως δεν θα έπρεπε να έχει πάνω στρατό. Το Καστελόριζο, το οποίο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από την περιοχή Kaş της Αττάλειας. Μπορεί να φανεί ακόμη και με γυμνό μάτι.

Ένα από τα νησιά που έμεινε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη του Παρισιού που υπογράφηκε το 1947 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Το Καστελόριζο, που βρίσκεται στο ανατολικότερο των Δωδεκανήσων, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία. Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στα έθιμα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα χώρας μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα».

Η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη των Παρισίων, εξοπλίζει το Καστελόριζο

Το Καστελόριζο έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση αφοπλισμού σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού. Ωστόσο, η Αθήνα εξόπλισε το νησί.

Στρατιωτική δραστηριότητα που καταγράφηκε το 2020

Όπως ακριβώς και στα 15 νησιά του Αιγαίου που όπλισε με παρόμοιο τρόπο, η στρατιωτική δραστηριότητα στο νησί προβλήθηκε και από το TRT Haber το 2020. Εικόνες από την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο νησί εμφανίστηκαν και σε διεθνή πρακτορεία.

Οι ελληνικές αρχές προκαλούν

Εκτός από τον οπλισμό, οι Έλληνες αξιωματούχοι κάνουν συχνά προκλητικές επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η Πρόεδρος της Ελλάδας προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο, συνοδευόμενη από πολεμικά αεροσκάφη F-16.

Άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος επισκέφθηκε το Καστελόριζο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ περιόδευσε επίσης στο Καστελόριζο.”