Η Τουρκία έκλεισε τα Στενά και στα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ!Έκανε πράξη αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει

«Η Τουρκία ακύρωσε προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των απαιτήσεων της Σύμβασης του Μοντρέ».

Με πιο απλά λόγια έκαναν πράξη αυτό που είχαν πει τον περασμένο Φεβρουάριο: Ότι κλείνουν τα Στενά και στο ΝΑΤΟ βάσει της σύμβασης του Μοντρέ και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 19 της σύμβασης (για τις εμπόλεμες χώρες) και το άρθρο 21 για να κλείσει τη διέλευση με τα στενά για άλλα κράτη εάν η ίδια η Τουρκία κινδυνεύει με πόλεμο!

Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, αλλά η ουσία είναι πιο «ζουμερή»: Βρετανικά και γαλλικά πλοία είχαν ζητήσει να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα για να δημιουργήσουν «διάδρομο ασφαλείας» για ουκρανικά πλοία με σιτηρά που θα επιχειρούσαν να σπάσουν τον ρωσικό αποκλεισμό στην ακόμα υπό ουκρανική κατοχή βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα.

Κάτι βέβαια που θα είχε ισχυρές πιθανότητες για γενικευμένη σύρραξη.

«Εάν προσχωρούσαμε στις κυρώσεις, δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε τον μεσολαβητικό ρόλο που έχουμε τώρα. Εφαρμόσαμε τη Σύμβαση του Μοντρέ στα πολεμικά πλοία, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε τον εναέριο χώρο, αυτόν τον διάδρομο, ανοιχτό. Έξω από το Μοντρέ, υπήρξαν αιτήματα από τη Ρωσία , από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διέλευση πλοίων. Εμείς, σύμφωνα με τη σύμβαση, ακυρώσαμε ή αναβάλαμε τις προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Παίζουμε σημαντικό ρόλο, εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Άγκυρα «από την αρχή δήλωνε κατ’ αρχήν ότι θα προσχωρούσε μόνο στις κυρώσεις του ΟΗΕ εάν επιβληθούν επίσημα στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς ο καθένας μπορεί πλέον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε. Αυτή είναι η δουλειά τους. Επιλέξαμε τον ρόλο του μεσολαβητή, προσπαθούμε να μετριάζουμε την κατάσταση. Και αυτή η θέση μας είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ, στον κόσμο», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι η μη προσκόλληση της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν σημαίνει ότι θα καταστεί δυνατή η παράκαμψή τους μέσω της Άγκυρας.