F-35: Η επόμενη μέρα του μεγάλου deal με τις ΗΠΑ - «Κεραυνός» αποτροπής από τον Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο



Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα προβλέπονται ραγδαίες.

Ένας μαραθώνιος ξεκινά έπειτα από την ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού F-35 με απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία μιας Μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς. Ήταν ουσιαστικά η επιβεβαίωση της αποκάλυψης που έκανε πριν από μια εβδομάδα το Newpost ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εντάξει τα μπλε φτερά το κλειστό club του F-35 εκτινάσσοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες της HAF και μετατρέποντας τη Ελληνικά γεράκια’στον απόλυτο κυρίαρχο στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Τουρκικής αεροπορίας.

Η τελική απόφαση ελήφθη μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έπειτα από το ‘’πράσινο’’ φως που άναψε το πρώτο “γεράκι” της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και συνολικά το αεροπορικό επιτελείο ενώ είχε προηγηθεί ‘’πυρετός’’ διαβουλεύσεων τόσο με την Αμερικανική κυβέρνηση όσο και με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.Η κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας, η αμφισβήτηση της Ελληνικής Κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το μπαράζ των υπερπτήσεων και οι συνεχείς απειλές των γειτόνων αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα ώστε ο πρωθυπουργός να πάρει την απόφαση για το μεγάλο deal. Και ενώ η Τουρκία πιέζει αφόρητα την Ουάσιγκτον για πώληση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 block 70 με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη 80 αεροσκαφών F-16 C/D.

Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα προβλέπονται ραγδαίες αφού Τζο Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισαν όχι απλά την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς αλλά επίσπευση της διαδικασίας με στόχο την παράδοση του πρώτου μαχητικού το αργότερο εντός του 2028 με ταυτόχρονη Αμερικανική στήριξη στον τρόπο αποπληρωμής με ευνοϊκούς όρους όπως ακριβώς προβλέπει η MDCA η οποία υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Και έως τότε να έχει προχωρήσει η επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Lockheed Martin και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για συμμετοχή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα.

Η αποδοχή της LOA από την Αθήνα θα σημάνει και την σύναψη της σχετικής συμφωνίας όπου και επίσημα η Ελλάδα θα μπαίνει στο πρόγραμμα και θα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των πρώτων μαχητικών. Ταυτόχρονα θα αρχίσουν να ‘’τρέχουν’’ οι διαδικασίες τόσο για την εκπαίδευση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και για τα απαραίτητα έργα υποδομής στην αεροπορική βάση η οποία θα φιλοξενήσει την πρώτη Μοίρα F-35 της HAF.

Σύμφωνα με πηγές που χειρίζονται το ζήτημα των Ελληνικών F-35 θεωρείται εφικτή η παράδοση των πρώτων μαχητικών εντός του 2028 αν η διαδικασία προχωρήσει άμεσα με ολοκλήρωση σε τρία χρόνια για τουλάχιστον 20 Stealth αεροσκάφη. Με το σχετικό πρόγραμμα να μην συνδέεται τόσο με την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper όσο και αυτή των 38 F-16 block 50.