Στα σκαριά αντι-UAVs συστήματα που θα τυφλώνουν και τα χακάρουν εχθρικά εχθρικά dronesΑσπίδα προστασίας κατά των τουρκικών UAV σηκώνει η Αθήνα - Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ.

Την ώρα που η Τουρκία μετά τον Χαρδαλιά, «βράζει» και με άλλον Έλληνα Υπουργό, η Ελλάδα απαντά στα τουρκικά bayraktar με σύστημα αντι-drone και οπλισμένων UAV.

Όπως έχει μεταδώσει το Sportime, η γείτονας χώρα αρνείται να προμηθεύσει Bayraktar στην Ουκρανία, με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ να προχωρούν σε στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να ανέβει επίπεδο η ελληνική αεράμυνα και να αποκτήσει και δυνατότητες αποτελεσματικής απάντησης.

Εδώ και καιρό λοιπόν εξετάζουν τέτοια συστήματα. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη στα Νέα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την επίσκεψή του στη βάση Palmachim στο Ισραήλ, ενημερώθηκε και για τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome, David”s Sling και Arrow 3.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ελληνικό Πεντάγωνο αναζητούν ένα σύστημα αντιμέτρων στα τουρκικά UAVs που θα είναι και έξυπνο και αποτελεσματικό. Δεν επιδιώκεται προφανώς ένα σύστημα που θα καταρρίπτει τα drones που κάνουν παραβιάσεις. Αυτή τη δυνατότητα εξάλλου την έχει και τώρα η ελληνική αεράμυνα.

Όμως είναι εύκολα αντιληπτό πως μία τέτοια ενέργεια θα ήταν… βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας για την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΘΑ θέλουν να ενισχύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με ένα σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα (με εξελιγμένο ραντάρ ίσως) τα UAVs και έπειτα να μπορεί να τα «τυφλώνει» και ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Στόχος είναι δηλαδή τα εχθρικά UAVs να εκτρέπονται της πορείας τους προτού καν εισέλθουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.’;