Καθηγητής Γρίβας: Η σημερινή Τουρκία είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' ότι το 1974 & τη δεκαετία του '90



'Η Ρωσία με την Τουρκία δεν έχουν γίνει φίλοι και ούτε πρόκειται''

Ο κ. Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, σχολιάζει τις ενέργειες της Τουρκίας, τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. και την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας στη Θράκη, στο Alert TV. 

 Ο κ. Γρίβας είπε ότι είναι γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί συνειδητά ως μία αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή. Η Τουρκία έχει αυτήν την παρανοϊκή, πλην όμως της βγαίνει μέχρι στιγμής, πολιτική ότι θέλει να λειτουργήσει ως μια αυτόνομη δύναμη μεγάλου βεληνεκούς στην Ευρασία και αυτό θέλει να το επιτύχει διά της ισχύος.

Περνάει το μήνυμα ότι εγώ παιδιά διαλύω τα πάντα γύρω μου, δεν παίζω με τους κανόνες, δεν με ενδιαφέρουν. Επιδεικτικά δείχνει ότι αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο. Η σημερινή Τουρκία, δεν είναι καν η επιθετική Τουρκία της δεκαετίας του '90 του '80, ούτε καν η επιθετική Τουρκία του '74 που έκανε την εισβολή στην Κύπρο. Είναι κάτι πάρα πολύ πιο επικίνδυνο.

Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν απόλυτες φιλίες. Είναι να θεωρούμε ότι η Ρωσία με την Τουρκία έχουν γίνει φίλοι. Δεν έχουν γίνει και δεν πρόκειται να γίνουν φίλοι. Έχουμε τεράστια ανταγωνιστικά συμφέροντα, θα έχουν μια πολύ επικίνδυνη λυκοφιλία σε συνδυασμό με συγκρούσεις και ανταγωνισμό. Αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν σε σύγκρουση γιατί έχουνε τεράστια ανταγωνιστικά συμφέροντα. Ο κ. Γρίβας συμπλήρωσε ότι οι Τούρκοι έχουν εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, που αποσκοπεί στην αποδόμηση της εθνικής κυριαρχίας.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Ενημέρωση και Σκέψη