Τουρκικό ”κάζο”: ”Παγώνει” η παραγωγή του άρματος μάχης Altay – Δεν υπάρχουν κινητήρες – Βαράει ”κανόνι” η BMCΑποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην παραγωγή του τουρκικού άρματος μάχης Altay. Που έγινε η αποκάλυψη; Αυτή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής την περασμένη εβδομάδα στην οποία συζητήθηκαν οι οικονομικές εκθέσεις κρατικών εταιρειών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Μουχσίν Ντερέ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο που αφορούσε την κρατική επιχείρηση Στρατιωτικών Εργοστασίων και Ναυπηγείων (ASFAT), απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που επέκριναν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση.

Κατηγορώντας τους Γερμανούς, ο Dere ισχυρίστηκε ότι η γερμανική εταιρεία που είχε προμηθεύσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για ένα πρωτότυπο που είχε παραχθεί στο παρελθόν από την ιδιωτική εταιρεία Otokar σταμάτησε να το προμηθεύει όταν το έργο έφτασε στο στάδιο της μαζικής παραγωγής.

Σημειώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την παραγωγή τοπικού συστήματος κινητήρα και μετάδοσης στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι διαπραγματεύονται και για την αγορά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νότια Κορέα. Δηλώνοντας ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Dere είπε, «Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κινητήρα και σύστημα μετάδοσης. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει τανκ».

Η Τουρκία ανακοίνωσε πέρυσι ότι είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει έναν κινητήρα δεξαμενής 1.500 ίππων, με βίντεο του κινητήρα που παρουσιάστηκαν στον Τύπο. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι για να επιτευχθεί η μεταφορά της ισχύος του κινητήρα στο ρεζερβουάρ θα χρειαστεί πολύς χρόνος.

Η BMC, ο κύριος ανάδοχος του έργου, βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την κορεάτικη εταιρεία κατασκευής κινητήρων Hyundai Doosan Infracore και την S&T Dynamics, η οποία παράγει αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.

Τον Μάιο, ο İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωσε ότι οι δοκιμές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύτηκε από την Κορέα για το έργο Altay συνεχίζονταν. Είπε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή. Ωστόσο, είπε ότι ο απώτερος στόχος είναι να τοποθετηθεί το εγχώριο αντίστοιχο στο τανκ.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι η Τουρκία μπορεί να ξεκινήσει μαζική παραγωγή αφού λύσει αυτό το πρόβλημα, αλλά οι αβεβαιότητες που βιώνει η BMC, η έλλειψη μετρητών και οι ισχυρισμοί για διαφθορά δυσκολεύουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το 2017 ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε μια προσφορά από την Otokar, η οποία είχε ήδη δημιουργήσει ένα πρωτότυπο και ήταν έτοιμη για μαζική παραγωγή. παρόλα αυτά συνήψε σύμβαση με μια άλλη εταιρεία που ανήκε σε επιχειρηματία του στενού του κύκλου, προκαλώντας μεγάλη διαμάχη.

Δεν ήταν μυστικό ότι υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στο έργο λόγω του αδήλωτου εμπάργκο της γερμανικής κυβέρνησης που ξεκίνησε ως αντίδραση στις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση επιδόθηκε σε έντονη διπλωματία για να πείσει τους Γερμανούς, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με κορεατικές εταιρείες ως εναλλακτική λύση. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διευκρίνισε τον Δεκέμβριο ότι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall δεν θα λάβει μέρος στο έργο.

Ο Akar υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση για το έργο ήταν η χρήση γερμανικής τεχνολογίας, μετά από συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Annegret Kramp Karrenbauer τον Φεβρουάριο του 2021 στο Βερολίνο. «Το Altay αναπτύχθηκε με βάση έναν γερμανικό κινητήρα. Η εύρεση εναλλακτικού κινητήρα από άλλη χώρα και η ενσωμάτωσή του στο ρεζερβουάρ δεν είναι απλή υπόθεση. Ο σχεδιασμός της δεξαμενής πρέπει να αλλάξει. Ως εκ τούτου, η καταλληλότερη λύση θα ήταν η προμήθεια του γερμανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας».