Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Σχολών των ΕΔ



Έγγραφο που μας προωθήθηκε από το Συντονιστικό των Αποφοίτων ΑΣΣΥ

Κύριε Υπουργέ,
1. Οι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας, σύμφωνα με τον Ν. 4472/2017, αμείβονται κατά την διάρκεια της φοίτησης τους, ως εξής:

          α. Ενόπλων Δυνάμεων:
                  αα. Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών
Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαμβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α’ Κατηγορίας (157,50€).
                  αβ. Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνουν το 8% του Μ.Κ. 17 της Β΄ Κατηγορίας (118,80€).

           β. Σωμάτων Ασφαλείας:
                  αα. Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μ.Κ. 35 της Α’ Κατηγορίας (623,70€) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μ.Κ. 35 της Α’ Κατηγορίας (646,80€) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μ.Κ.
35 της Α΄ Κατηγορίας (669,90€) κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.

                  ββ. Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι
λαμβάνουν το 33% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (325,05€) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μ.Κ. 28 της Β΄ Κατηγορίας (344,75€) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.

2. Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαπιστώνεται ότι υφίσταται μεγάλη διαφορά στις απολαβές των σπουδαστών των σχολών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τους σπουδαστές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πιστεύοντας ότι η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους μαθητές των παραγωγικών σχολών υπό το ίδιο πρίσμα και με τρόπο ισότιμο και δίκαιο προτείνουμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον εξορθολογισμό των αμοιβών των μαθητών των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών ώστε να
μπορούν να καλύψουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Αυτό απαιτείται να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αυξημένες δαπάνες των σπουδαστών να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

3. Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπό σας με απολύτως θετική προαίρεση, η παρούσα παρέμβαση στοχεύει στο να αναδείξει όλες εκείνες τις, μη εμφανείς ίσως εξαρχής, παραμέτρους που διέπουν τα συγκεκριμένα ζητήματα, ώστε να αναληφθούν επιτέλους οι απαραίτητες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή, με την οριστική αποκατάσταση ορισμένων αδικιών που προκλήθηκαν στο παρελθόν από παραλείψεις της Πολιτείας