Οι Κούρδοι μας προειδοποιούν για τουρκικό σχέδιο έμμεσης ακύρωσης της συνθήκης της Λωζάννης με σκοπό μια νέα στα μέτρα τους (Βίντεο)Αν ακυρωθεί η συνθήκη της Λωζάννης θα γυρίσουμε στην συνθήκη των Σεβρών

Ο Κούρδος αξιωματούχος Abdulkadir Omar από την αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), μίλησε την πρώτη ημέρα στο συνέδριο των Κούρδων στην Ελβετία, αναφέροντας ότι η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα συνθήκη της Λωζάννης, με επεκτατικό πόλεμο στην Μέση Ανατολή, (και τις απειλές κατά της Ελλάδος στο Αιγαίο).

Ο Ομάρ επεσήμανε τις ολοένα και πιο συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές της Τουρκίας κατά των περιοχών των Κούρδων στην Ροζάβα, (Συρία,Ιρα), οι οποίες, όπως είπε, “πρέπει να προστατευθούν για να αποφευχθεί μια άλλη Συνθήκη της Λωζάνης, εννοώντας το σύμφωνο του εθνικού όρκου με de facto κατάληψη εδαφών από τους Τούρκους".

Στην Τουρκία επικρατεί το σκεπτικό ότι υπάρχουν εδάφη που ανήκουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ οι Κούρδοι τονίζουν ότι η Άγκυρα ανέτρεψε το όνειρό τους να ιδρύσουν το κράτος του Κουρδιστάν, για το οποίο ήλπιζαν να τους βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι.

Η συνθήκη που υπογράφηκε πριν από 99 χρόνια στη Λωζάννη της Ελβετίας χώριζε το “Κουρδιστάν” σε τέσσερα μέρη. Έκτοτε, οι Κούρδοι έχουν υποστεί γενοκτονία, αφομοίωση και σφαγές υπό την κυριαρχία ενός άλλου κράτους σε κάθε τμήμα του Κουρδιστάν.

Υπό την ηγεσία του KNK (Εθνικό Κογκρέσο του Κουρδιστάν), 57 πολιτικά κόμματα και οργανώσεις διοργανώνουν από κοινού συνέδριο για να πάρουν θέση κατά της Συνθήκης της Λωζάνης από κουρδική σκοπιά. Πολλοί πολιτικοί, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν και της διασποράς συμμετέχουν στο συνέδριο στο Rumine Palace στην πλατεία Ripponne όπου υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάννης.

Μια νέα “Λωζάννη” όμως σε ένα υποθετικό σενάριο, θα ήταν απόρροια μιας σοβαρής διένεξης με “στρατιωτικά μέσα”, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο", είχε αναφέρει ο ηγέτης των Κούρδων Μ.Κραγιλιάν πριν κάποιο διάστημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Οι Κούρδοι προειδοποιούν ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να καταργήσει την συνθήκη της Λωζάννης με έμμεσο, καταλαμβάνοντας εδάφη σε Συρία, Ιράκ, με σκοπό να ζητήσει η Άγκυρα αργότερα( δεν προσδιορίζεται χρονικά), την ενσωμάτωση αυτών περιοχών, αφού έχει υλοποιηθεί ευρεία κλίμακας μεταφορά τουρκόφωνων πολιτών, και εξολόθρευση Κούρδων, Σύριων κά.

Πρόκειται για την περίπτωση της επαρχίας της Αλεξανδρέττας, την οποία κατέλαβε παράνομα ο τουρκικός στρατός το 1939, μέσω...δημοψηφίσματος.
 
Ο τρόπος αυτός και οι συνεχείς τουρκικές εισβολές στην περιοχή, στο Αιγαίο ίσως, αποτελούν έναν έμμεσο τρόπο να ακυρωθεί η συνθήκη της Λωζάννης του 1923, με μια νέα, η οποία θα αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί του νεο-οθωμανισμού., μόνο που η Ελλάδα δεν θα κάνει την χάρη αυτή στην Τουρκία.

Ότι και να γίνει στο Αιγαίο, οι Τούρκοι θα χάσουν, αφού και οι διεθνείς ισορροπίες είναι πλέον φανερά εναντίον τους, και αυτό ολοκληρωθεί ειδικά τους επόμενους μήνες, ενώ τρέχουν συμβόλαια για έρευνες υδρογονανθράκων, σε Κρήτη, Κύπρο, Λίβανο, κά.