Το σχέδιο Μακρόν για Ελλάδα και Τουρκία σόκαρε την Ε.Ε.Η πρόταση Μακρόν που περιλαμβάνει και τα Ελληνοτουρκικά σόκαρε την Ε.Ε. όμως άρεσε πολύ στους Άγγλους.

Eλληνοτουρκικά: Το όνομα «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» θέλει να δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στη νέα «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» στην οποία θα βρίσκονται και η Ελλάδα με τη Τουρκία.

Ο Γάλλος πρόεδρος συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα όπου και ανέλυσε το σκεπτικό του για μία «Νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» στην οποία θα περιλαμβάνονται τόσο η Τουρκία όσο και χώρες από τη βόρεια Αφρική προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή ενότητα.

Η νέα αυτή κοινότητα θα τηρεί και θα ακολουθεί τις «βασικές αξίες» της Ε.Ε. θα συνεργαστεί σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, μεταφορών, υποδομών και μετακινήσεων πληθυσμών.

Την πρόταση του Μακρόν άκουσαν οι λοιποί ηγέτες της Ε.Ε. και έχει τεθεί θέμα συζήτησης γύρω από αυτή με τις απόψεις να διίστανται και τις αντιδράσεις να υπάρχουν.

Η πρόταση ωστόσο έχει έναν βασικό υποστηρικτή ο οποίος στηρίζει πλήρως την ιδέα και θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.

Ο λόγος για τον Μπόρις Τζόνσον ο οποίος τονίζει την σημασία της οικοδόμησης των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Eλληνοτουρκικά: Η ιδέα για «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» δεν είναι καινούργια
Η παραπάνω πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν όμως δεν είναι καινούργια και δείχνει την διάθεση για διεύρυνση στην Ε.Ε. και ειδικά τώρα, μετά την ένταση στις σχέσεις με την Ρωσία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Μπόρις Τζόνσον σε δηλώσεις του, η ιδέα υπάρχει εδώ και χρόνια από τότε που ο ίδιος ήταν υπουργός εξωτερικών στη χώρα του.

Η άποψή του είναι ότι η συγκεκριμένη ιδέα πρέπει ανασυνταχθεί ενώ υποστήριξε πως η Τουρκία πρέπει να είναι σίγουρα σε αυτή. «Νομίζω ότι βασικά πρέπει να αναδημιουργήσουμε τη Μεσόγειο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», ήταν ο χαρακτηριστικός σχολιασμός του.