Ο εφιάλτης του Ερντογάν έρχεται τον Σεπτέμβριο – Τότε θα γίνει επικίνδυνος



Ο εφιάλτης του Ερντογάν και της Τουρκίας έρχεται τον Σεπτέμβριο και κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό.

Τουρκία: Ο εφιάλτης του Ερντογάν έρχεται τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται όσο περνάει ο καιρός να γίνεται πιο επικίνδυνος αφού κινδυνεύει η θέση του.

«Όταν το εισόδημα από τον τουρισμό περικοπεί στο τέλος του καλοκαιριού, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί με τη συναλλαγματική ισοτιμία!», σημειώνουν Τούρκοι οικονομολόγοι.

Μάλιστα η αύξηση του τουρκικού πληθωρισμού, ο οποίος ανέρχεται στο 78,62% ετησίως σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TUIK) και στο 175,55% ετησίως σύμφωνα με την ανεξάρτητη Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAGrup), οφείλεται σε λάθος οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Αξιολογώντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοίνωσε η TURKSTAT για τον Ιούνιο και η ENAGROUP, η οποία τον υπολογίζει περίπου στο διπλάσιο, o οικονομολόγος Δρ. Οζγκούρ Ντεμιρτάς, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας Χακάν Καρά, ο οικονομολόγος Εβρεν Ντεβρίμ Ζελιούτ και ο επίσης οικονομολόγος Σελτζούκ Γκετσέρ, έγραψαν στους λογαριασμούς τους στο Twitter:

Ντεβρίμ Ζελιούτ: Δεν μένει ελπίδα για το AKP! Βγείτε όσο θέλετε, μιλήστε στην τηλεόραση, σχολιάστε, σκιστείτε, είναι αργά τώρα… Όταν περικοπούν τα εισοδήματα από το τέλος του καλοκαιριού, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί με την ισοτιμία!

Χακάν Καρά: Στόχος του σουρεαλιστικού πειράματος, που ξεκίνησε με τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ήταν να κλείσει το εξωτερικό έλλειμμα και να μειωθεί ο πληθωρισμός. Το αποτέλεσμα ήταν ο ταχύτερα επιταχυνόμενος πληθωρισμός και το υψηλότερο εξωτερικό έλλειμμα στην πρόσφατη ιστορία.

Δρ. Οζγκούρ Ντεμιρτάς: Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι 175 τοις εκατό, καλά διαβάσατε 175 τοις εκατό. Τα οικονομικά λάθη που έγιναν είναι ασυγχώρητα. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, παρά όλους τους ειδικούς… Μην το κάνεις αδερφέ, μην το κάνεις. Αυτά είναι τα συναισθήματά μου θυμού, λύπης, σύγχυσης, πλήξης, αυξανόμενης απληστίας, έκρηξης, θλίψης, θυμού και απογοήτευσης. Αν το έλεγα σε μια πέτρα, θα καταλάβαινε.

Σελτζούκ Γκετσέρ: Ο πληθωρισμός σύμφωνα με την Turkstat είναι 78 τοις εκατό. Το πίστεψες; Για όσους ρωτούν τι γίνεται με το δολάριο… περιμένετε και δείτε.

Όπως καταλαβαίνετε τον Σεπτέμβριο η κατάσταση στην τουρκική οικονομία θα είναι δραματική.

Μόλις τελειώσουν τα χρήματα από τον τουρισμό και ειδικά το πολύτιμο συνάλλαγμα η Τουρκία θα περάσει δύσκολες ώρες.

Τότε είναι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει πιο επικίνδυνος. Αφού πια θα μάχεται για την… καρέκλα. Και ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα θα αλλάξει την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.