Αντιστράτηγος ε.α. Κ. Κούσαντας: Έξι λόγοι για τους οποίους η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί



Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

Έξι λόγοι από τους οποίους διαφαίνεται πως η άποψη του πρωθυπουργού μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ότι δεν θα έχουμε επανάληψη της τουρκικής προκλητικότητας του 2020, δεν ισχύει.

Ο άποψη του πρωθυπουργού  που εξέφρασε μετά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη ότι δεν θα έχουμε επανάληψη της τουρκικής προκλητικότητας του 2020, διαφαίνεται να μην ισχύει διότι:

1.  Την επόμενη ημέρα της δήλωσης του (1 Ιουλίου 2022) είχαμε 42 τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και την μεθεπόμενη ημέρα (2 Ιουλίου2022) 36 παραβιάσεις του  ΕΕΧ.

2.  Το Α Εξάμηνο 2022 φθάσαμε το ΜΕΓΙΣΤΟ αρνητικό ρεκόρ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας  με 3.956 παραβιάσεις  και 136 υπερπτήσεις νησιών.

3.  Η δήλωση της Τουρκίας  για την έναρξη γεωτρήσεων τις αρχές Αυγούστου 2022 πιθανότατα στην ΝΑ Μεσόγειο ανεβάζει το θερμόμετρο.

4.  H συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης σε όλα  τα Ανατολικά σύνορά μας από την Τουρκία από το Ορμένιο μέχρι το Καστελόριζο και την Κύπρο.

5.  Η τουρκική πρόθεση δέσμευσης  περιοχών στην καρδιά του Αιγαίου με ΝΟΤΑΜ δυτικά των Ελληνικών νησιών του Α. Αιγαίου

6.  Οι συνεχιζόμενες επίσημες απειλές Τούρκων επισήμων εναντίον της Ελλάδας.

Εθνικές εκλογές
Παρόλο το διαφαινόμενο θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία, ενδεχόμενη πιθανή βεβιασμένη επιλογή διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών, θα είναι εις βάρος των εθνικών μας θεμάτων τα οποία θα περάσουν σε δεύτερη προτεραιότητα, όπως οι εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, η εσωτερική εθνική μας ασφάλεια, το οργανωμένο έγκλημα, η φτώχεια στην Ελλάδα που αποτελεί πάνω από το 1/3 του πληθυσμού, η ενεργειακή ανασφάλεια λόγω Ρώσο Ουκρανικού πολέμου, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών, το δημογραφικό θέμα της χώρας μας με τον ξενιτεμό  των 500.000 νέων που έφυγαν στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αποτελέσματα μεγάλης δημοσκοπικής εταιρείας (MARC)  δείχνουν ότι η εκλογική αναμέτρηση, ειδικά εάν αυτή γίνει σύντομα, θα κριθεί στην οικονομία και τα εθνικά θέματα. Τα δύο σημαντικότερα θέματα των Ελλήνων πολιτών είναι η αυξανόμενη ακρίβεια των αγαθών σε ποσοστό 85,3% και τα ελληνοτουρκικά που συγκεντρώνουν την προσοχή της κοινής γνώμης  σε ποσοστό 49,8%.

Βεβαίως οι προσκείμενοι στα κέντρα της εξουσίας έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την νομή της για την  διατήρηση της ‘’καρέκλας’’. Πολιτικοί, σύμβουλοι, διπλωμάτες, ευνοούμενοι οπαδοί κυβερνητικών  εξουσιών, διορισμένοι ή ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί, έχουν εισέλθει για τα καλά στον ‘’χορό’’ των εθνικών εκλογών.

Οι απ’έξω από τα κέντρα εξουσίας επιθυμούν διακαώς την απόκτησή της και έτσι λυκοφιλίες και συνεργασίες κομμάτων ετοιμάζονται για να επιτύχουν το 46% των 151 εδρών στην βουλή, σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ η παροχολογία όλων των κομμάτων καλά κρατεί.

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.

Πηγή: pentapostagma.gr