Στο μικροσκόπιο! Πως τα νέα τουρκικά drones καμικάζι δημιουργούν νέα δεδομένα στη διεξαγωγή τακτικών επιχειρήσεωνΤο πλέον ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τους Τούρκους , το UAV TOGAN θα συντονίζει τις ομάδες των άλλων UAV καμικάζι, KARGU και ALPAGU, οι οποίες μπορούν επίσης να πετούν στον αέρα σε "κοπάδια"

"Το σώμα του Kamikaze KARGU αρχίζει να λειτουργεί, το  ALPAGU πέρασε όλες τις δοκιμές", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Ένας νέος συμπαίκτης προστίθεται στο KARGU, το οποίο έχει πρωτοχρησιμοποιηθεί ενάντια στις δυνάμεις του Χάφταρ στη Λιβύη. Το δεύτερο μέλος της ομάδας Καμικάζι, ALPAGU, ολοκλήρωσε δοκιμές με πυρομαχικά, σύντομα θα μπει στην απογραφή.

Η Τουρκία κάνει ένα ακόμη κρίσιμο βήμα σχετικά με το UAV καμικάζι, το οποίο παρακολουθεί στενά ο κόσμος.

Αναμένεται ότι το UAV TOGAN θα συντονίζει τις ομάδες KARGU και ALPAGU, οι οποίες μπορούν επίσης να πετούν στον αέρα σε "κοπάδια".

Το TOGAN, το οποίο θα ελέγχει το κοπάδι με την τεχνητή νοημοσύνη του, σε θέματα όπως ο προσδιορισμός στόχου, η κατάσταση των εχθρικών στοιχείων και ο τρόπος επίθεσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό επίπεδο στο οποίο έφτασε η τουρκική αμυντική βιομηχανία."

Τουρκικό ΜΜΕ σχετικά με το TOGAN αναφέρει τα εξής:

KARGU

Το KARGU είναι ένα φορητό, περιστροφικό επιθετικό drone που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει δυνατότητες τακτικής ISR και χτυπημάτων ακριβείας για τα στρατεύματα εδάφους.

Είναι σε θέση να εκτελεί πλήρως αυτόνομη πλοήγηση με το μοναδικό σύστημα ελέγχου πτήσης της STM. Επιπλέον, η πλατφόρμα είναι σε θέση να εκτελεί χτυπήματα ακριβείας , πέρα ​​από τους στόχους οπτικής επαφής.

Η αποστολή χτυπήματος ακριβείας εκτελείται πλήρως από τον χειριστή, σύμφωνα με την αρχή Man-in-the-Loop.

Η πλατφόρμα είναι ικανή να ανιχνεύει και να χτυπά στατικούς ή κινητούς στόχους με υψηλή ακρίβεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Το σύστημα KARGU αποτελείται από την πλατφόρμα Attack Drone και τον κινητό σταθμό ελέγχου εδάφους.

Δυνατότητες | Αρμοδιότητες

• Δυνατότητα Ημερήσιας & Νυχτερινής Αποστολής
• Πλήγμα ακριβείας με ελάχιστη παράπλευρη ζημιά
• Σχεδιασμός πλατφόρμας Low RCS (Radar Cross Section).
• Πολλαπλές επιλογές κεφαλής
• Οπτική και φυσική παρακολούθηση στόχων

• Υψηλή απόδοση, αυτόνομο σύστημα πλοήγησης και ελέγχου πτήσης
• Λειτουργεί από ένα μόνο προσωπικό
• Δυνατότητες ματαίωσης αποστολής και επιστροφής στο σπίτι
• Ασφάλεια προσέγγισης σχεδιασμένη με STM
• Σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στόχων που σχεδίασε η STM

Τεχνικές Προδιαγραφές

Εμβέλεια Επικοινωνίας: 5/10χλμ
Χρόνος λειτουργίας: 30 λεπτά
Χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου (Warhead) : 1,3 kg
Κινητήρας: Ηλεκτρικός
Εκτόξευση / Απογείωση: Κάθετη απογείωση / προσγείωση (VTOL)

ΤΟGAN

"Το TOGAN είναι μια εθνική αυτόνομη λύση UAS αναγνώρισης πολλαπλών ρότορων που έχει σχεδιαστεί για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης γενικής χρήσης με εγχώριο λογισμικό προγραμματισμού αποστολών, αυτόνομες πληροφορίες και επιχειρησιακές δυνατότητες. Μπορεί να ελεγχθεί αυτόνομα ή μέσω τηλεχειρισμού και να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει από ένα μόνο άτομο.

Το TOGAN μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε αποστολές τακτικής αναγνώρισης και επιτήρησης, με τις ικανότητές του να παρακολουθεί σταθερούς και κινούμενους στόχους και να εναλλάσσει αυτόματα αποστολές που υποστηρίζονται από εγχώριους αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας και βαθιάς μάθησης σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα αποτελείται από την "Micro UAV Platform" και "Ground Control Station".

Δυνατότητες | Αρμοδιότητες

Αξιόπιστη λειτουργία ημέρας και νύχτας, αναγνώριση και παρακολούθηση στόχων σε πραγματικό χρόνο,
δυνατότητα πλήρως αυτόνομης λειτουργίας,δυνατότητα εκτέλεσης αυτόνομης αλλαγής καθήκοντος μεταξύ δύο ή περισσότερων ενεργών πλατφορμών,λογισμικό υψηλών επιδόσεων, προσαρμοσμένο λογισμικό ελέγχου πτήσης και προγραμματισμού αποστολής

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Εμβέλεια 5/10 χλμ
Αντοχή < 45 λεπτά
Ωφέλιμο φορτίο 3-Axis Stabilized Gimbal
Κινητήρας Ηλεκτρικός
Εκτόξευση/Απογείωση Κάθετη απογείωση / Προσγείωση (VTOL)

UAV με νοημοσύνη σμήνους (Swarm Intelligence UAV Project (BUMİN)

Τα UAV με νοημοσύνη σμήνους είναι συστήματα που μπορούν να ενεργούν αυτόνομα, να μάθουν, να αποφασίσουν και να εκπληρώσουν την αποστολή που δίνεται ως σμήνος στο πλαίσιο του ασύμμετρου πολέμου ή της αντιτρομοκρατίας. Αυτά τα συστήματα διαθέτουν προηγμένες λειτουργίες όπως ανίχνευση αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, αναγνώριση και παρακολούθηση με τεχνικές όρασης υπολογιστών που βασίζονται σε βαθιά μάθηση.

Στο Swarm Intelligence UAV Project που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε, πραγματοποιούμε δραστηριότητες Ε&Α και παραγωγικότητας, όπως αυτόνομα συστήματα , περιστροφικές και σταθερές πλατφόρμες, μελέτες για τη νοημοσύνη σμήνους, δοκιμές και προσαρμογή υφιστάμενων προϊόντων και τεχνολογιών και ανάπτυξη νέων αλγόριθμους.

Δυνατότητες | Αρμοδιότητες

Κεντρική/Κατανεμημένη Επικοινωνιακή Υποδομή, επικοινωνία UAV σε UAV,δυνατότητα Σχηματισμού, στόχευση και προτεραιοποίηση, κοινή χρήση στόχων, ικανότητα αίσθησης και αποφυγής, δυνατότητα περιστροφής,Swarm Attack (επίθεση σμήνους),ικανότητα καθοδήγησης

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται στρατιωτικά  πυρετωδώς, εντάσσοντας drones καμικάζι, συνεχώς στο οπλοστάσιο της, κάτι το οποίο θα είναι επωφελές για την διεξαγωγή τακτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και μάλιστα α γραμμής, αφού το βεληνεκές τους και ο χρόνος λειτουργίας τους παραπέμπει σε αυτό.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τους Τούρκους , το UAV TOGAN θα συντονίζει τις ομάδες των άλλων UAV καμικάζι, KARGU και ALPAGU, οι οποίες μπορούν επίσης να πετούν στον αέρα σε κοπάδια.
 
Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί στην απειλή που συνιστούν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τουρκικά drones και τους S-400, ενώ εισηγούμασταν και την λήψη συγκεκριμένων μέτρων άμεσα.

Eπίσης στον αντίποδα είχαμε αναφερθεί εκτενώς στη σημασία  ένταξης των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της παλαϊκής άμυνας, από πλευράς της Ελλάδας, αναφέροντας:

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.
 
Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων Tούρκων.
 
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την επικίνδυνη «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Κλείνοντας αναφέρουμε, ότι η χώρα μας έχει κινηθεί στην προμήθεια λίαν προηγμένων antidrone συστημάτων από τρίτη χώρα, το οποίο θε θέσει φραγμό στα τουρκικά drone, σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο.