Στρατηγός Ζιαζιάς: Πάλι “τρέχουμε” πίσω από τις εξελίξεις…Του Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά, επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Δυστυχώς η Χώρα μας και πάλι ακολουθεί τις εξελίξεις που δρομολογεί η Τουρκία και δεν έχει την προνοητικότητα, την ικανότητα να εκτιμήσει και να διαμορφώσει  η ίδια τις εξελίξεις με βάση την εθνική της στρατηγική και προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.

Η Χώρα μας δεν μπόρεσε έγκαιρα, αν και είχε τα μέσα και τις δυνατότητες, να αντιμετωπίσει διπλωματικά την Τουρκία όταν εμφάνισε το τουρκολιβυκό  μνημόνιο και έτρεχε πίσω από τις εξελίξεις που δημιούργησε η γείτονα χώρα.

Η Ελλάδα επί χρόνια παρακολουθεί  το αφήγημα της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ποτέ να συντάξει έναν φάκελο και να τον στείλει σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο πεδίο, αλλά και τις παράλογες φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Δεν κατήγγειλε έγκαιρα την συγκρότηση της 4ης τουρκικής Στρατιάς απέναντι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που απειλεί την εθνική μας κυριαρχία. Τώρα που το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης η Τουρκία το έβαλε πρώτο στην ατζέντα των διεκδικήσεων της, πάλι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και επιχειρούμε να ενημερώσουμε την διεθνή κοινή γνώμη για τα αυτονόητα, που όμως  επί χρόνια η Τουρκία καλλιεργούσε το αφήγημα της σε όλα τα διεθνή φόρουμ .

Δυστυχώς και σήμερα η Χώρα μας αιφνιδιασμένη σε όλα τα επίπεδα διοικήσεως, αν και το θέμα ήταν γνωστό στον δημοσιογραφικό κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2021, τρέχει για ακόμη μια φορά πίσω από τις εξελίξεις. Η Τουρκία μέσω της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO) κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα (brand name) «Turkaegean» (Τουρκο -Αιγαίο) και με αυτό θα διαφημίζει τις «ακτές της ευτυχίας» στην Ε.Ε., μέχρι το 2031.

Η Τουρκία υπέβαλε δύο διαφορετικές αιτήσεις για την κατοχύρωση του εν λόγω εμπορικού σήματος, μία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία στις ΗΠΑ. Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για τον όρο “Τουρκο-αιγαίο” που στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών, ωστόσο, αποτελεί και  “ακραία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο”, που οι σημερινοί κυβερνώντες επιχειρούν να το υποβαθμίσουν ως διοικητική πράξη και να το αφαιρέσουν από το κάδρο της επικαιρότητα.

Αντίστοιχο αίτημα στις ΗΠΑ δεν έγινε αποδεκτό, όχι λόγο του ελληνικού λόμπι στην Αμερική, όπως υποστήριξαν ορισμένοι, αλλά για τυπικούς και γραφειοκρατικούς λόγους, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να προσπαθήσει πάλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στην  Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO), οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, το αρμόδιο Υπουργείο, γενικά η ελληνική κυβέρνηση ,οι ελληνικές υπηρεσίες κοιμόταν τον ύπνο του «δικαίου» παρακολουθώντας το σήμα «Turkaegean» να αλωνίζει στα διεθνή τουριστικά «σαλόνια» και μόλις τώρα «θυμήθηκαν» να προαναγγειλουν προσφυγή στην ΕΕ. Φαίνεται ότι δεν πήραν μυρωδιά από την πρακτική της γειτονικής μας χώρας που επιδίδεται σ΄έναν ανελέητο υβριδικό πόλεμο εναντίον μας και ύστερα από επτά μήνες αντελήφθησαν τι είχε γίνει και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα .

Δεν φτάνει που οι Τούρκοι οικειοποιούνται ένα ελληνικότατο όνομα με ρίζες από την αρχαία Ελλάδα και το «μαγαρίζουν» για να αποσπάσουν τουριστικά οφέλη από τη φήμη του, δεν φτάνει που η κυβέρνηση στέκεται απαθής στην παραχάραξη της ιστορίας και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Αιγαίου, αλλά το πιο επικίνδυνο για την Χώρα μας είναι ότι  έχουμε και τους εντός των τοίχων «πρόθυμους», «νεοπατριώτες» που δεν έχουν το κουράγιο, την εθνική και ιστορική διαπαιδαγώγηση για να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια της Χώρας, διότι γαλουχήθηκαν σε έναν «άλλο κόσμο», που κυρίαρχο μέλημα του είναι το χρήμα, η δημιουργία πολυπολιτισμικής κοινωνίας, η εξαφάνιση της έννοιας του ΄Εθνους και της Πατρίδος και η ευόδωση των στόχων του αφηγήματος της παγκοσμιοποίησης. Όλοι αυτοί θα  όφειλαν να γνωρίζουν ότι την Τουρκία δεν την ενοχλεί μόνο η ύπαρξη της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η «ύπαρξη» του ελληνικού πολιτισμού ως διαρκής ιστορική αλλά και παρούσα υπόμνηση.

Ο αιγαιακός χώρος έχει ταυτιστεί για περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια με τον ελληνισμό. Οι γείτονες φαίνεται πως προσπαθούν να επιβάλλουν τη λήθη στις «ακτές της ευτυχίας», όπως χαρακτηριστικά λέει και το διαφημιστικό μήνυμα της Turkaegean, όχι μόνο για τουριστικούς λόγους…διότι συνδέει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στον τουριστικό κόσμο και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Και εδώ τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Κανένας άραγε αρμόδιος δεν αντιλήφθηκε το αίτημα της Τουρκίας;  Τι έκαναν οι πανάκριβοι για την χώρα μας Έλληνες αξιωματούχοι στην Ε.Ε.; Δεν πήραν είδηση ΤΙΠΟΤΑ. Τι έκανε ο αρμόδιος υπουργός;

Πρόκειται για εγκληματική αδράνεια του αρμόδιου υπουργού, του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών που επέτρεψαν στην Τουρκία εδώ και επτά μήνες να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει το υπόψη εμπορικό σήμα, την ώρα μάλιστα που ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο νησιά του Αιγαίου .

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ολιγωρία και αβλεψία των ιθυνόντων της πολιτείας και της συγκεκριμένης υπηρεσίας………τους επικεφαλείς  της οποίας τοποθέτησε η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός  και βέβαια όχι με αξιοκρατικά κριτήρια αλλά με καθαρά κομματικά και ενδεχομένως και οικογενειακά  κριτήρια, όπως διαπιστώνεται από την αντιμετώπιση του υπόψη ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ .

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ της όλης καταστάσεώς είναι ότι ουδείς από τους υπεύθυνους είχε την ευαισθησία να αναλάβει τις ευθύνες αυτής της «εθνικής παράλειψης», για ένα τόσο μείζον εθνικό θέμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνος είναι ένας υπηρεσιακός υπάλληλος …………ενώ ο υπεύθυνος υπουργός απλώς ζήτησε συγνώμη για «όσους στεναχώρησε», δεν αντιληφθεί ότι στεναχώρησε όλους τους Έλληνες πλην αυτών που τον λιβανίζουν κάθε πρωί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ……….

Επίσης δεν ζήτησε συγνώμη από τον Έλληνα πολίτη, για τη επιλογή του να τοποθετήσει σε καίρια θέση κάποιον που φαίνεται ότι ήταν εθνικά «ελαφρύς» για αυτή την θέση .

Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα δεν έχει αντιληφθεί ούτε και τώρα που η Χώρα διέρχεται δύσκολες καταστάσεις με τα εθνικά μας θέματα, ότι ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.

ΔΕΝ ΟΜΙΛΩ ΒΕΒΑΙΑ  ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ .