Οι Τουρκικοί χάρτες και οι απαντήσεις της Ελλάδας επί του πεδίου: Τα Αμερικανικά F-35 προκαλούν οργή στην Άγκυρα -Ενισχύεται το «μπλόκο» στις ΗΠΑ για τα Τουρκικά F-16



Και ενώ η άσκηση «Poseidon Rage» βρίσκεται ακόμα στην αρχή της με τα σενάρια να κλιμακώνονται σταδιακά οι πρώτες εικόνες που δείχνουν τα Αμερικανικά F-35 και F-15 να πετούν «φτερό-φτερό» με τα Ελληνικά «γεράκια» ήδη προκαλούν στην Άγκυρα εκνευρισμό στα όρια της οργής.

του Κώστα Σαρικά

Την ώρα που ο κατάπτυστος χάρτης του «Γκρίζου Λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκαλεί έντονες αναταράξεις ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκίας με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται εκτεθειμένος και σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, η Ελλάδα απαντά σε πολλαπλά μέτωπα. Από τη μια εκθέτει την Τουρκία έναντι φίλων και συμμάχων και αποδεικνύει γιατί η άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα απέναντι στον αναθεωρητισμό των γειτόνων. Ταυτόχρονα αυξάνει την πίεση προς την Αμερικανική κυβέρνηση για μπλόκο στην πώληση και εκσυγχρονισμό μαχητικών F-16 προς την Τουρκία έχοντας πλέον και το Εβραϊκό λόμπι στο πλευρό της. Ενώ και επί του πεδίου εκεί που η Τουρκία εγείρει δικαιώματα η παρουσία των Αμερικανικών μαχητικών Stealth F-35 μαζί με τα F-15 Strike Eagle στη Σούδα και η συνεκπαίδευση με την Πολεμική μας Αεροπορία τα μηνύματα που αποστέλλονται στην Άγκυρα είναι πολλαπλά και όχι μόνο συμβολικά αλλά επί της ουσίας.

Και ενώ η άσκηση «Poseidon Rage» βρίσκεται ακόμα στην αρχή της με τα σενάρια να κλιμακώνονται σταδιακά οι πρώτες εικόνες που δείχνουν τα Αμερικανικά F-35 και F-15 να πετούν «φτερό-φτερό» με τα Ελληνικά «γεράκια» ήδη προκαλούν στην Άγκυρα εκνευρισμό στα όρια της οργής. Οι Αμερικανοί της USAF δείχνουν να «διψούν» για δράση στο μοναδικό Ελληνικό ανάγλυφο. Ήδη οι πρώτες air to air «αψιμαχίες» σε επίπεδο «2 έναντι 2» έχουν δώσει τη θέση τους σε σενάρια με εμπλοκή τετράδων μαχητικών με τους Σχηματισμούς όσο περνούν οι μέρες να ενισχύονται συνεχώς. Τα Αμερικανικά Stealth αεροσκάφη καθοδηγούμενα από τα «μπλε» φτερά ήδη προχώρησαν και στις πρώτες τους «χαμηλές» στο γνωστό φαράγγι του Βουραϊκού προσφέρωντας εντυπωσιακό θέαμα. Ενώ πραγματοποίησαν μαζί με Ελληνικά μαχητικά τις πρώτες βολές με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής «Καράβια» μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Το μήνυμα της παρουσίας των F-35 στη Σούδα όχι απλά έφτασε έως την Άγκυρα αλλά φαίνεται ότι ήδη προκαλεί εκνευρισμό στους γείτονες. Οι οποίοι είδαν μέσα σε λίγα χρόνια να αποπέμπονται από το πρόγραμμα Joint Fighter Striker ενώ ταυτόχρονα την Ελλάδα να εισέρχεται με ορμή στο κλειστό club του F-35. Και τους Αμερικανούς σχεδόν άμεσα να στέλνουν για εκπαίδευση στη Σούδα μια πλήρη Μοίρα με δέκα Stealth μαχητικά και ακόμη δεκατέσσερα πανίσχυρα F-15. Τα οποία μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα πετάξουν μαζί με αεροσκάφη της HAF στην περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου αποδεχόμενα ουσιαστικά τα Ελληνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα εκεί όπου η Άγκυρα επιθυμεί να βάψει από μπλέ, γκρίζο το χάρτη.

Την ίδια ώρα κάποια άλλα μηνύματα τα οποία φτάνουν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και το μέτωπο για τα F-16 κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για τους γείτονες. Το μπλόκο απέναντι σε ενδεχόμενη πώληση και αναβάθμιση μαχητικών της TuAF ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο. Με το Εβραϊκό λόμπι να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ελληνικών θέσεων. Και τη σχετική ανακοίνωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) να είναι κόλαφος προς την Άγκυρα .

«Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι ένοπλες υπερπτήσεις πάνω από νησιά του Αιγαίου έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, δημιουργώντας μια πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επιπροσθέτως, η Τουρκία διεξάγει προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές ασκήσεις, ενίοτε με αληθινά πυρά, στα ελληνικά χωρικά ύδατα και γύρω από κατοικημένα νησιά.

Παρά την επιθετικότητα της Τουρκίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφραστεί υπέρ της εξέτασης του τουρκικού αιτήματος για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό 80 κιτ για τον υπάρχοντα τεράστιο στόλο των πολεμικών αεροσκαφών της.

Η αναβάθμιση και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα υπονόμευε τον αμερικανικό νόμο, τις αμερικανικές αξίες και τα αμερικανικά συμφέροντα. Η Τουρκία ήδη χρησιμοποιεί τον στόλο των αμερικανικών F-16 που διαθέτει για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μεγάλος αριθμός αναλυτών έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με τη συνεγκατάσταση αναβαθμισμένων F-16 με τους S-400.

Η τροπολογία του Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν κιτ εκσυγχρονισμού και νέα F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας – ειδικά μέσω εδαφικών υπερπτήσεων ή παραβάσεων του FIR Αθηνών. Ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε αυτή τη σημαντική τροπολογία».