Spike Nlos: Οι αδίστακτοι «φονιάδες» του Έβρου και των νησιών - Δύναμη αποτροπής σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους«Κομμένο και ραμμένο» για να υποστηρίξει την άμυνα στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο, το Ισραηλινό υπερόπλο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των Μονάδων στα σύνορα της χώρας και θα αποτελέσει το νέο εφιάλτη της Άγκυρας.

Κατακόρυφη εκτίναξη της αμυντικής θωράκισης του Έβρου αλλά κυρίως των νησιών συνεπάγεται η απόκτηση των Ισραηλινών κατευθυνόμενων πυραύλων Spike Nlos. Στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι το φονικό οπλικό σύστημα να αναπτυχθεί στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της και να γίνει άμεσα επιχειρησιακό εντός του 2023.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost η διαδικασία προετοιμασίας της σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με τους Ισραηλινούς της κατασκευάστριας εταιρείας Rafael βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το επόμενο διάστημα και σίγουρα εντός του 2022 ώστε στις αρχές του επόμενου έτους οι Spike Nlos να φτάσουν στην Ελλάδα, να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού και άμεσα να αποτελέσουν ένα από τα πλέον ισχυρά οπλικά συστήματα θωράκισης για την άμυνα της χώρας.

Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο Ελληνικό Επιτελείο ταιριάζει απόλυτα στο αμυντικό δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων και δίνει άλλη διάσταση στην οργάνωση της άμυνας του Έβρου και των νησιών. Δίνει μεγάλο βάθος και ακρίβεια με αποτέλεσμα να αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος ο οποίος εκτινάσσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αμυνόμενων. Ειδικά στην περίπτωση των νήσων του Αιγαίου στα χέρια των φρουρών του Αρχιπελάγους θα αποτελέσει ένα ακόμη φονικό όπλο στη φαρέτρα τους αφού θα σχηματίζει μια ασπίδα άμυνας έναντι πλοίων αλλά και ελικοπτέρων τα οποία θα αποτελούν τα εχθρικά οπλικά συστήματα πάνω στα οποία θα στηριχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια προσβολής και κατάληψης.

«Κομμένο και ραμμένο» για να υποστηρίξει την άμυνα στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο, το Ισραηλινό υπερόπλο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των Μονάδων στα σύνορα της χώρας και θα αποτελέσει το νέο εφιάλτη της Άγκυρας έπειτα από το σοκ της απόκτησης μαχητικών Rafale και φρεγατών Belharra.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αναμένεται να αποκτηθούν συνολικά 27 συστήματα Spike Nlos κάθε ένα από τα οποία θα αποτελείται από τρία οχήματα αλλά και drone για επιτήρηση, αναγνώριση και στοχοποίηση. Θα περιλαμβάνει το όχημα με τους εκτοξευτές, όχημα Ελέγχου και Διεύθυνσης Πυρός και το ραντάρ του συστήματος. Tην ευθύνη των Spike Nlos θα έχουν οι Λόχοι Αντιαρματικών των Μονάδων ενώ χειριστές τους θα είναι μόνιμα Στελέχη, κυρίως ΕΠΟΠ, τα οποία θα εκπαιδευτούν και θα εξειδικευτούν πάνω στο πανίσχυρο Ισραηλινό σύστημα.

Με βεληνεκές που αγγίζει τα 35 χιλιόμετρα κάθε πύραυλος θα μπορεί να «λοκάρει» και να καταστρέφει στόχος με μεγάλη ακρίβεια όπως αποβατικά σκάφη αλλά κα μεγαλύτερα πλοία, μεταγωγικά ελικόπτερα που μεταφέρουν κομάντος, επιθετικά ελικόπτερα ακόμα και σκάφη ειδικών επιχειρήσεων. Η ταχύτητα αλλά και ευελιξία του συστήματος κάνουν τους Spike Nlos έναν εξαιρετικά δύσκολο στόχο αφού τα οχήματα μπορούν να αλλάζουν συνεχώς θέσεις και να προχωρούν σε βολές χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Ουσιαστικά θα αποτελούν την σιδερένια γροθιά της άμυνας κάθε νησιού και την αιχμή του δόρατος απέναντι σε κάθε αεροαποβατική ενέργεια.

H συμφωνία πέρα από τους Spike Nlos για τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς προβλέπει επιπλέον συστήματα τα οποία θα τοποθετηθούν τόσο στα επιθετικά ελικόπτερα Apache όσο και στις κανονιοφόρους του Στόλου κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ» αλλά και στα νεοαποκτηθέντα Αμερικανικά Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V όπως ήδη έχει αποκαλύψει το Newpost. Κίνηση που ισχυροποιεί την αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και δίνει τη δυνατότητα καταστροφικών πληγμάτων έως τις Τουρκικές ακτές και ακόμη πιο μέσα.

Τα ταχύτατα και ευέλικτα MARK V που κινούνται ακόμα και με 50 μίλια μπορούν να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικά χτυπήματα και να επιφέρουν καταστροφικά πλήγματα ημέρα και νύχτα τόσο σε πλωτά μέσα όσο και σε παράκτιους στόχους.

Κατακόρυφη όμως θα είναι και η αναβάθμιση των τεσσάρων Κανονιοφόρων κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ που διαθέτει ο Στόλος με τα Ισραηλινά κατευθυνόμενα βλήματα να τοποθετούνται πάνω στα πλοία. Το βεληνεκές των 35 χιλιομέτρων και η μοναδική ακρίβεια βολής που παρέχει το Ισραηλινό οπλικό σύστημα τα μετατρέπουν από απλά περιπολικά σκάφη σε εξαιρετικά επικίνδυνες για τον αντίπαλο. Άλλωστε ήδη οι Ισραηλινοί έχουν εγκαταστήσει με επιτυχία το υπερόπλο της Rafael και σε δικές τους Μονάδες του ναυτικού. Spike Nlos σε Κανιοφόρους και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου θα σημαίνει ουσιαστικά στοχοποίηση Τουρκικών δυνάμεων πριν καν κινηθούν από τις ακτές τους προς τα Ελληνικά νησιά.

Επιπλέον Spike Nlos θα αποκτηθούν για να τοποθετηθούν και στα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι. Όπλο που δίνει τη δυνατότητα στα «ατσάλινα βέλη» της Αεροπορίας Στρατού να επιφέρουν από ψηλά χτυπήματα σε κάθε είδους στόχο τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. Και να συνεισφέρουν καίρια σε αμυντικές επιχειρήσεις αλλά και σε σενάρια αντεπίθεσης ακόμα και σε εχθρικό έδαφος.

To συνολικό πρόγραμμα έχει κόστος 370 εκ ευρώ και χωρίζεται σε τρία υποπρογράμματα. 270 θα στοιχίσουν τα συστήματα Spike Nlos που θα αναπτυχθούν σε νησιά και Έβρο, 45 εκ ευρώ για τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και 55 εκ ευρώ για τα Ισραηλινά κατευθυνόμενα βλήματα που προορίζονται για τις Κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και για τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.