Tα «αόρατα» F-35 στον «μικροσκόπιο»: Προσγειώθηκαν στη Σούδα



Δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια τα Ελληνικά «γεράκια» είχαν την ευκαιρία να πάρουν «γεύση» F-35. Από το μοναδικό Stealth μαχητικό 5ης γενιάς το οποίο πλέον είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει το πιο ισχυρό «gamechanger» οπλικό σύστημα όχι μόνο στη «φαρέτρα» της Πολεμικής μας Αεροπορίας αλλά συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

H πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» όταν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα προσγειώθηκαν τα Ιταλικά F-35. Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί ιπτάμενοι είχαν μεγάλους περιορισμούς τόσο από την Aeronautica Militare όσο και από την κατασκευάστρια εταιρεία LockheedMartin, ειδικά στην ενεργοποίηση των Stealth δυνατοτήτων του αεροσκάφους, τα «γεράκια» της HAF εξήγαγαν τα πρώτα συμπεράσματα για τη μοναδικότητα του αεροσκάφους.

Όμως στη δεύτερη «επαφή» που είχαν οι Έλληνες ιπτάμενοι με τα F-35 απέκτησαν μια πιο πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες του αόρατου μαχητικού. Ήταν τον Οκτώβριο του 2021 στον εναέριο χώρο του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της μεγάλης άσκησης ‘’BlueFlag 2021’’. Εκεί οι πιλότοι της 336 Πολεμικής Μοίρας «’ΟΛΥΜΠΟΣ» είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πολλά κοινά σενάρια μαζί με τα Ισραηλινά F-35 και να ακτινογραφήσουν τα πλεονεκτήματα του Stealth μαχητικού σε όλα τις μορφές εναέριου πολέμου. Από τον τρόπο που το ίδιο το μαχητικό κινείται «αόρατο» στοχοποιεί και χτυπά έως και την καθοδήγηση που μπορεί να προσφέρει ως ιπτάμενη πλατφόρμα σε άλλα αεροσκάφη όπως τα F-16 block52+ adv με τα οποία πετά ο «Όλυμπος»

Αυτή τη φορά στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο όλα πλέον είναι διαφορετικά. Εκεί που ήδη έχουν προσγειωθεί τα 10 Αμερικανικά Stealth μαχητικά F-35 μαζί με ακόμη 14 αεροσκάφη F-15 Strike Eagle της USAFE προκειμένου να λάβουν μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Poseidon Rage 2022». Από την ερχόμενη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες μαχητικά από όλες τις Πολεμικές Μοίρες της HAF θα έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν «φτερό-φτερό» με τα «αόρατα» F-35 αλλά και τα πανίσχυρα F-35 και να λάβουν μέρος σε μια σειρά από σενάρια air to air, air to sea και air to ground σενάρια. Με έμφαση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης εκεί όπου η Τουρκία προβάλλει αξιώσεις με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η είσοδος της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού με την LOR να βρίσκεται ήδη στο αρμόδιο γραφείο του State Department θεωρείται ως δεδομένο ότι θα «ξεκλειδώσει» έστω και σε πρώτο στάδιο την επιφυλακτικότητα των Αμερικανών και θα απελευθερώσει χρήσιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες του επόμενου μαχητικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Για πρώτη φορά τα Ελληνικά «γεράκια» θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες να πετούν καθημερινά και να λαμβάνουν μέρος σε αποστολές μαζί με το «αόρατο» μαχητικό και μάλιστα εντός του FIR Aθηνών σε περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος για τα Εθνικά Κυριαρχικά Δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή είναι μόνο η αρχή της παρουσίας των Stealth μαχητικών στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να βλέπουμε τα Αμερικανικά F-35 όλο και πιο συχνά στις Αεροπορικές Βάσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας μέχρι να προσγειωθούν στην Ελλάδα τα πρώτα «αόρατα» αεροσκάφη βαμμένα στα χρώματα της HAF.