Γρίβας: Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας είναι καταστροφή και για τις δύο χώρες (VIDEO)


«Η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει ασύμμετρα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο αλλά θα ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου» λέει σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Review», ο Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών και διευθυντής του τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

«Δεν πρέπει ο αντίπαλος να έχει τον έλεγχο της κλιμάκωσης. Αυτή τη στιγμή αυτό ισχύει και στην ελληνική στρατηγική. Εάν ο αντίπαλος πάρει διαβεβαίωση πως η ελληνική αντίδραση  θα είναι ήπια, διπλωματική και δεν θα κλιμακώσουμε, θα το κάνει και τότε τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα», προσθέτει.

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται στα αποτελέσματα της διάσκεψης του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στα στρατιωτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών αλλά και στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Βγήκε κερδισμένη η Τουρκία στη διάσκεψη της Μαδρίτης ;

«Η Τουρκία θέλει να επιδείξει και να επιβάλει την εικόνα ότι είναι μια χώρα η οποία δεν δέχεται εντολές από κανέναν και ότι παραμένει μεν μέσα στη δυτική αρχιτεκτονική αλλά με τους δικούς της όρους. Αυτό το πέτυχε στη διάσκεψη της Μαδρίτης. Κατάφερε να επιβάλει τους όρους της και με ταπεινωτικό τρόπο απέναντι στις άλλες χώρες. Κάτι που κέρδισε στη Μαδρίτη είναι ότι δεν θα υπάρχει εμπάργκο σουηδικών αμυντικών τεχνολογιών. Αν δούμε λοιπόν στο μέλλον τουρκο-σουηδική αμυντική συνεργασία θα ήταν κάτι πολύ κακό για την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι το Κογκρέσο και με τη βοήθεια του ελληνικού του αρμενικού και του εβραϊκού λόμπυ να μην παρθεί η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16. Πάντως η Τουρκία φάνηκε να είναι αυτή που ελέγχει το παιχνίδι, οπότε νομίζω ότι σιγά σιγά θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τον επόμενο γύρο της τουρκικής επιθετικότητας», απαντά.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 ;

«Εάν προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό τα αεροσκάφη τους θα αποκτήσουν καλύτερες ικανότητες . Τα ιπτάμενα ραντάρ τα δικά τους είναι πολύ καλύτερα από τα δικά μας, είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, οπότε μαζί με τα αναβαθμισμένα μαχητικά θα έχουν καλύτερα πλεονεκτήματα σε δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Θα κόψουν κάποια από τα πλεονεκτήματα της ελληνικής αεροπορίας. Η αγορά των Ραφάλ από την ελληνική πλευρά  βέβαια ήταν πολύ καλή επιλογή. Σχετικά με τα F-35 , θα δείξει εάν είναι καλή αγορά διότι αυτό το μοντέλο μαχητικών συνεχίζει να έχει πολλά προβλήματα και είναι πολύ ακριβό στη συντήρησή του», τονίζει ο κ. Γρίβας.

«Η Τουρκία επενδύει σε νέες στρατιωτικές τεχνολογίες ενώ η Ελλάδα όχι»

Ερωτηθείς για την στρατιωτική ισχύ  μεταξύ των δύο χωρών σήμερα, ο καθηγητής είναι σαφής: «Πέραν από αυτά τα οπλικά συστήματα που αγοράζουμε πρέπει να επενδύσουμε και στις νέες τεχνολογίες. Οι Τούρκοι έχουν στρατιωτική  νέα τεχνολογία και επενδύουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο βέβαια. Ωστόσο η Τουρκία επενδύει σε δικά της συστήματα ρομποτικά, σε δικές της τεχνολογίες, έχουν μη επανδρωμένα σκάφη για παράδειγμα. Η Ελλάδα δεν επενδύει σε αποτελεσματικές φθηνές τεχνολογίες. Εμείς ενισχυόμαστε με παραδοσιακό τρόπο και σε βάθος χρόνου υπάρχει ο κίνδυνος να δίνουμε όλο και περισσότερα χρήματα για την άμυνά μας».

«Στόχος τους η αποδόμηση της ελληνικής κυριαρχίας»

«Η Τουρκία εδώ και καιρό διεξάγει υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας με στόχο την αποδόμηση της ελληνικής κυριαρχίας, για παράδειγμα οι υπερπτήσεις πάνω από νησιά μας  που γίνονται και οι προκλήσεις. Αυτό τη βολεύει όσον αφορά την υψηλή της στρατηγική. Πια είναι υπερφιλόδοξη, θέλει να είναι πρωταγωνίστρια και να δείχνει ότι δεν παίζει με τους κανόνες αλλά επιβάλλεται δια της ισχύος. Θέλει να ελέγξει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να γίνει ένας από τους μεγάλους κλειδοκράτορες του παγκόσμιου συστήματος», υποστηρίζει.

«Φοβούνται πολύ τον πόλεμο με την Ελλάδα»

«Η Τουρκία φοβάται πάρα πολύ τον πόλεμο με την Ελλάδα και φοβάται και την ήττα πολύ  περισσότερο. Ουσιαστικά προς το παρόν δεν έχει στρατιωτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τη χώρα μας, ανεξαρτήτως αυτό που προβάλλει επικοινωνιακά ότι είναι μια τεράστια χώρα και θα μας κάνει μια χαψιά.  Μια τόσο φιλόδοξη χώρα δεν είναι εύκολο να θέσει σε κίνδυνο το γόητρο των ενόπλων δυνάμεών της, σε μια ήττα θα ήταν καταστροφικό. Εάν υπάρξει σύγκρουση με εμάς και το αποτέλεσμα είναι κακό για εκείνους τότε στο εσωτερικό της χώρας η κατάσταση μπορεί να είναι δραματική», διευκρινίζει.

Πόσο κοντά είμαστε σε ένα θερμό επεισόδιο ;

«Πιστεύω ότι η Τουρκία κάτι θα κάνει αλλά κατά βάθος δεν θέλει να πάει σε πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα θελήσει να κάνει κάτι στο κατώτερο φάσμα των στρατιωτικών προκλήσεων, δηλαδή κατάληψη  ενός μικρού ελληνικού νησιού με ελάχιστους κατοίκους, ή ο ναυτικός αποκλεισμός ενός νησιού. Θα το κάνει όμως μόνο εάν έχει κάποιας μορφής βεβαιότητα ότι η ελληνική αντίδραση θα είναι περιορισμένη. Σε μία στρατιωτική σύγκρουση με την Τουρκία έχουμε κάποια σοβαρά πλεονεκτήματα. Όταν ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ένας πόλεμος θα ήταν καταστρεπτικός και για τις δύο χώρες. Εάν ξεκινήσει δεν ξέρουμε που θα σταματήσει αλλά η Τουρκία έχει μεγαλύτερες τρωτότητες απ΄ότι έχει η Ελλάδα, είναι πολύ πιο ευπαθής από γεωστρατιγικής άποψης. Εάν γίνει λοιπόν ένα στρατιωτικό θερμό επεισόδιο λίγων ορών , μια μεγάλη αεροναυτική σύγκρουση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο Αιγαίο η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα. Εάν γινόταν μια μεγάλη αεροναυμαχία και κρατούσε κάποιες ώρες, το πιο πιθανό είναι οι Τούρκοι να υφίσταντο πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ’ότι εμείς», καταλήγει όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Tη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μαζάνης και Ιρένα Αργύρη.