Ραγδαίες εξελίξεις: Σε «κενό αέρος» η αγορά και αναβάθμιση Τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ- «Βέρτιγκο» στην Άγκυρα – «No jets for Τurkey» και με τροπολογία του Κογκρέσου



Ενώπιον αυτής της ζοφερής για την TuAF πραγματικότητας η Άγκυρα δίνει μάχη για να επιτύχει στις ΗΠΑ την αγορά καινούργιων μαχητικών και τον εκσυγχρονισμό των 80 F-16.Ενώπιον αυτής της ζοφερής για την TuAF πραγματικότητας η Άγκυρα δίνει μάχη για να επιτύχει στις ΗΠΑ την αγορά καινούργιων μαχητικών και τον εκσυγχρονισμό των 80 F-16.

του Κώστα Σαρικά

Σε πλήρη «περιδήνηση» φαίνεται ότι έχει πέσει η Τουρκική πολεμική αεροπορία έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις  που δείχνουν τα Ελληνικά γεράκια να κινούνται με «υπερηχητικές» ταχύτητες την ώρα που η Άγκυρα δίνει αγώνα για να καλύψει το μεγάλο χάσμα. Η αεροπορική υπεροχή της HAF όχι απλά έχει πλέον εξασφαλιστεί αλλά όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο με αποκορύφωμα την απόκτηση των Stealth μαχητικών F-35.
 
To άρθο του διεθνούς κύρους Forbes το οποίο υπογραμμίζει ότι ακόμα και εάν η Τουρκική πολεμική αεροπορία καταφέρει τελικά να αγοράσει από τις ΗΠΑ τα 40 μαχητικά F-16 και αναβαθμίσει ακόμη 80 τα Ελληνικά «φτερά» διατηρούν το πλεονέκτημα είναι ενδεικτικό.

Υπεροχή που δεν μπορεί να αλλάξει ακόμα και εάν η TuAF ενισχυθεί με Typhoon Eurofighter. «’Ακόμη και αν υλοποιηθούν και οι δύο συμφωνίες η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης σε αριθμό Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας»’ αναφέρεται στο άρθρο ενώ  το συμπέρασμα είναι εφιαλτικό για τους γείτονες. ’Ότι  και να γίνει, η Τουρκία θα έχει δυσκολίες υπέρβασης της ουσιαστικής τεχνολογικής υπεροχής την οποία η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία  πιθανότατα θα έχει πετύχει ως το 2030 .Ακόμη κι αν η Τουρκία αγοράσει μια-δύο Μοίρες Eurofighter  συν τα εκσυγχρονισμένα F-16  και πάλι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει το τεχνολογικό πλεονέκτημα.

Ενώπιον  αυτής της ζοφερής για την TuAF πραγματικότητας η Άγκυρα δίνει μάχη για να επιτύχει στις ΗΠΑ  την αγορά καινούργιων μαχητικών και τον εκσυγχρονισμό των 80 F-16. Χαρακτηριστικές οι σημερινές δηλώσεις του Μεβλούτ  Τσαβούσογλου. «’Αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε κάποια μια αρνητική εικόνα. Υπάρχουν διάφορα λόμπι, όπως των Ελλήνων που λένε «μην πουλάτε αυτά τα μαχητικά». Όπως ο Μητσοτάκης στο κογκρέσο έκανε ομιλία εναντίον της Τουρκίας σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε συμμαχική χώρα υπονομεύοντας τον εαυτό του και εκλιπαρώντας ζήτησε να μην δοθούν τα μαχητικά στην Τουρκία’.

Μπορεί ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας να επιχειρεί να φτιάξει θετικό κλίμα όμως οι τελευταίες πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι το «No jets for Turkey» κερδίζει συνεχώς πόδια και απειλεί με «κατάρριψη» το Τουρκικό σχέδιο ανάκαμψης της αεροπορικής της δύναμης. Η τροπολογία που διακινείται ήδη στο Κογκρέσο η οποία συνδέει την πώληση οπλικών συστημάτων σε μέλη του ΝΑΤΟ με την απειλή για παραβίαση Κυριαρχίας Συμμαχικών κρατών θα αποτελέσει «ταφόπλακα» στα όνειρα της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα η Ελληνική LOR  για τα F-35 βρίσκεται ήδη στο αρμόδιο για τα εξοπλιστικά προγράμματα γραφείο του State Department με τη διαδικασία να έχει ήδη πάρει το δρόμο της και την Αθήνα να πιέζει για σύντομη απάντηση. Έως τότε δεν αποκλείεται όπως αναφέρουν πληροφορίες του Newpost κλιμάκιο Αμερικανών του JPO να επισκεφθεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα προκειμένου να συνεργαστεί με την Πολεμική μας Αεροπορία. Ήδη πάντως το Αεροπορικό Επιτελείο εργάζεται πάνω στο στο projectτου Stealth μαχητικό με πρώτο ζητούμενο την Αεροπορική Βάση η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» των Ελληνικών F-35.