Ο Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να αυξήσει το μέγεθός του κατά 137.000 μάχιμους



Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να αυξήσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 137.000 εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Στο διάταγμά του, που εκδόθηκε την Πέμπτη, δεν εξηγείται εάν η αύξηση θα επιτευχθεί με την επιστράτευση περισσότερων στρατευσίμων, την ενίσχυση του αριθμού των επαγγελματιών στρατιωτών ή τον συνδυασμό και των δύο.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ανακοινώσει καμία στρατιωτική απώλεια από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής. Τώρα στον έβδομο μήνα της, ανέφερε ότι 1.351 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι υπολογίζουν τον πραγματικό αριθμό τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερο, ενώ το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει ή τραυματίσει τουλάχιστον 45.000 Ρώσους στρατιωτικούς από τις 24 Φεβρουαρίου.

Μια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι η Ρωσία είχε 900.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό στις αρχές του τρέχοντος έτους και δύο εκατομμύρια εφεδρεία με στρατιωτική θητεία – υπηρεσία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τελευταία φορά που ο Πούτιν προσδιόρισε το μέγεθος του ρωσικού στρατού ήταν τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο αριθμός του μάχιμου προσωπικού ορίστηκε σε 1,01 εκατομμύρια στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Πούτιν προσπάθησε να ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων που εμπλέκονται στη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία προσελκύοντας περισσότερους εθελοντές, προσλαμβάνοντας ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους [σ.σ. μισθοφόρους] και ακόμη και προσφέροντας αμνηστία σε κρατούμενους με αντάλλαγμα μια θητεία στρατιωτικής υπηρεσίας.

Όλοι οι Ρώσοι άνδρες ηλικίας 18 έως 27 ετών πρέπει να υπηρετήσουν ένα χρόνο στο στρατό, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αποφεύγει τη θητεία για λόγους υγείας ή αναβολές που χορηγούνται σε φοιτητές πανεπιστημίου.

Το ποσοστό των ανδρών που αποφεύγουν τηθητεία είναι ιδιαίτερα υψηλό στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ο ρωσικός στρατός καλεί κληρωτούς δύο φορές το χρόνο, την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια, το Κρεμλίνο έχει δώσει έμφαση στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών συμβασιούχων στρατιωτών [επαγγελματίες οπλίτες] καθώς προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τον στρατό και να βελτιώσει την ετοιμότητά του.

Πριν η Μόσχα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός είχε πάνω από 400.000 συμβασιούχους στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 147.000 στις χερσαίες δυνάμεις.

Παρατηρητές έχουν σημειώσει ότι εάν η εκστρατεία συνεχιστεί, αυτοί οι αριθμοί δεν θα είναι αρκετοί για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, η οποία έχει δηλώσει τον στόχο της να σχηματίσει έναν στρατό ενός εκατομμυρίου.