Η Κίνα αλλάζει το παιχνίδι: Δοκιμάζει υπερηχητικές σφαίρες φορητών όπλων σε ζωντανούς στόχους!



Οι πρωτότυπες υπερηχητικές σφαίρες της Κίνας, μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των όπλων κατά του υλικού που θα αλλάξουν το παιχνίδι

ΗΚίνα εργάζεται για να μειώσει το πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων της στο επίπεδο των φορητών όπλων, όπως φαίνεται στις πρόσφατες δοκιμές πρωτότυπων υπερηχητικών σφαιρών… σε ζωντανούς στόχους!

«Ερευνητές από ιατρικό κέντρο του στρατού στο Τσονγκκίνγκ, εκτόξευσαν πρόσφατα χαλύβδινα βλήματα 5 χιλιοστών σε ταχύτητες 11 Mach, εναντίον ναρκωμένων ζωντανών χοίρων για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των υπερηχητικών σφαιρών σε ανθρώπινους στόχους», ανέφερε αυτή την εβδομάδα η South China Morning Post .

Επικαλούμενη ένα έγγραφο από το περιοδικό Acta Armamentarii με κριτές της China Ordnance Society, η έκθεση South China Morning Post σημείωσε ότι, οι υπερηχητικές σφαίρες στον μηρό δεν σκότωσαν αμέσως τους χοίρους, αλλά προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς σε όλο τους το σώμα.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι, «τα γουρούνια υπέστησαν εκτεταμένες εσωτερικές βλάβες, κυρίως κατάγματα οστών και αιμορραγία στο έντερο, τους πνεύμονες, την ουροδόχο κύστη και τον εγκέφαλο».

Είπε ότι, οι σφαίρες διαπέρασαν τον μηρό με ταχύτητες μεταξύ 1.000 και 3.000 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, αλλά στα 4.000 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, οι σφαίρες άφησαν μια μεγάλη κοιλότητα πληγής στο σημείο της πρόσκρουσης.

Οι συνηθισμένες σφαίρες εκτοξεύονται γενικά με ταχύτητα 1.200 μέτρων το δευτερόλεπτο, κάτι που τους επιτρέπει να διαπερνούν στόχους ως στερεά αντικείμενα. Ωστόσο, οι σφαίρες φτάνουν σε θερμοκρασίες σημείου τήξης σε υπερηχητικές ταχύτητες, μειώνοντας τις δυνατότητές τους διείσδυσης.

Σύμφωνα με την έκθεση South China Morning Post, οι υπερηχητικές σφαίρες της Κίνας έμοιαζαν να φλέγονται κατά την επαφή με τον στόχο, επιδεικνύοντας τεράστια ενέργεια κατά την πρόσκρουση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, «έλιωσαν και έσπασαν σε υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι, τέτοια χτυπήματα είχαν ως αποτέλεσμα τραύματα που μοιάζουν με κρατήρα, υγροποιώντας τη σφαίρα και τη σάρκα, και ότι τα χοιρίδια που είχαν στόχο υποβλήθηκαν σε ευθανασία έξι ώρες μετά τις δοκιμές.

Οι Κινέζοι ερευνητές που αναφέρονται στην έκθεση είπαν ότι, αν και οι δοκιμές σε στόχους σαπουνιού μπορούν να αναπαράγουν τη φυσική των υπερηχητικών επιπτώσεων σε ζωντανούς ιστούς, απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ζωντανά ζώα, για να κατανοηθούν οι επιπτώσεις τέτοιων βλημάτων σε άλλα ζωτικά σημεία όπως το κεφάλι, το στήθος και η κοιλιά.   

Η South China Morning Post σημείωσε ότι, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) δεν έχει ανοιχτές αναφορές για την ανάπτυξη υπερηχητικών φορητών όπλων. Ωστόσο, έχει χρηματοδοτήσει αρκετά έργα όπλων, ικανών να εκτοξεύουν βλήματα μικρού διαμετρήματος σε υπερηχητικές ταχύτητες.

Τόνισε επίσης, τις τεχνικές προκλήσεις στη σχεδίαση ενός τέτοιου όπλου. Για παράδειγμα, τα σύγχρονα συμβατικά όπλα δεν είναι αρκετά ισχυρά για να προωθήσουν σφαίρες σε υπερηχητικές ταχύτητες, υποδεικνύοντας την ανάγκη για υλικά κάννης όπλων που να μπορούν να αντέξουν τέτοια δύναμη. Άλλα ζητήματα, περιλαμβάνουν τη μειωμένη εμβέλεια λόγω της τήξης των σφαιρών στον αέρα, τη φορητότητα και τα επίπεδα θορύβου.

Αν και τέτοια όπλα μπορεί να μην είναι εφικτά με τα παραδοσιακά όπλα, τα όπλα μπορεί να παρέχουν μια εφαρμόσιμη λύση. Οι Asia Times, έχουν αναφερθεί στο παρελθόν για την πρόοδο του προγράμματος σιδηροδρομικών όπλων της Κίνας, σημειώνοντας ότι σχεδιάζει τέτοια όπλα για ναυτικές, χερσαίες και φορητές εφαρμογές όπλων.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά πυροβόλα  όπλα, τα Railguns χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να προωθήσουν τα βλήματα σε υπερηχητικές ταχύτητες έως και επτά φορές την ταχύτητα του ήχου και δέκα φορές την εμβέλεια των παραδοσιακών πυροβόλων όπλων. Τα Railguns, είναι πλήρως κινητικά όπλα που βασίζονται στην απόλυτη ταχύτητα για να προκαλέσουν ζημιά και όχι σε εκρηκτικά στο βλήμα.

Τα υπερηχητικά βλήματα μπορούν να διαπεράσουν τα πιο πρόσφατα υλικά θωράκισης και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καταρριφθούν, σε αντίθεση με τους πυραύλους. Επιπλέον, η έλλειψη εκρηκτικών ωφέλιμων φορτίων και προωθητικών, τα καθιστά ασφαλέστερα στο χειρισμό και επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερων φυσιγγίων.

Εκτός από το ενδεχόμενο υπερηχητικών σφαιρών για άμυνα που τοποθετείται σε πλοίο, η Κίνα έχει αναπτύξει πρωτότυπα φορητά όπλα. Το 2020, η Κίνα παρουσίασε το Small Synchronous Induction Coil Gun της, σε διαμορφώσεις τουφέκι, πιστόλι και ρομπότ, που πυροβολεί διαφορετικούς στόχους από ξύλο και μέταλλο.

Αν και τα πρωτότυπα είναι πολύ αδύναμα και μη πρακτικά για να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να μειωθεί η τεχνολογία railgun στο επίπεδο των φορητών όπλων.

Αν και οι σημερινοί τεχνολογικοί περιορισμοί, κάνουν τα υπερηχητικά φορητά όπλα να φαίνονται σαν επιστημονική φαντασία σήμερα, ο σκοπευτής κατά του υλικού μπορεί να είναι μια πιθανή εφαρμογή της τεχνολογίας στο μέλλον.

Ο σκοπευτής κατά του υλικού, περιλαμβάνει τη χρήση τουφεκιών μεγάλου διαμετρήματος εναντίον στρατιωτικού εξοπλισμού, κατασκευών και ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων. Ενώ τα τουφέκια κατά υλικού δεν χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον ανθρώπινων στόχων, το εκτεταμένο βεληνεκές και η ισχύς τους, τους δίνουν εξαιρετική ικανότητα μακράς εμβέλειας ακόμη και ενάντια σε ειδικά κατασκευασμένα τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή.

Το μέγεθος των τυφεκίων κατά του υλικού και τα πυρομαχικά τους, τα καθιστούν ιδανικούς υποψηφίους για εξελιγμένες τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Λόγω του μεγέθους και της ισχύος τους, τα τουφέκια κατά υλικού αντιμετωπίζονται ως όπλα που εξυπηρετούνται από το πλήρωμα που εκτοξεύονται από προετοιμασμένες θέσεις, χρησιμοποιώντας πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος που μπορούν να φορτωθούν με διαφορετικά ωφέλιμα φορτία, όπως εκρηκτικά, εμπρηστικά ή ακόμα και ηλεκτρονικά.

Για παράδειγμα, το σύστημα Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO), που αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA), διαθέτει ένα μικροσκοπικό σύστημα καθοδήγησης λέιζερ που συνδυάζεται με μια σφαίρα διαμετρήματος 0,50. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στη σφαίρα να παρακολουθεί, να διορθώνει την πορεία στη μέση της πτήσης και να χτυπά στόχους πέρα ​​από το εύρος των συμβατικών τουφεκιών ελεύθερου σκοπευτή.

Ως εκ τούτου, το μέλλον των υπερηχητικών φορητών όπλων μπορεί να ευνοήσει τα τουφέκια αντι-υλικού που βασίζονται σε όπλα, εάν η σμίκρυνση της τεχνολογίας του όπλου και των πηγών ισχύος επιτρέπει την ανάπτυξη πρακτικών όπλων, που εξυπηρετούν το πλήρωμα με βάση το πεζικό.