Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει οικισμούς στη βόρεια Συρία με θύματα αμάχους



Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Αυγούστου, οι τουρκικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν χωριά στη βόρεια περιοχή των επαρχιών  Χασάκα και Ράκκα στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία, προκαλώντας εκτοπισμούς και θύματα στους κατοίκους.

Ο τουρκικός στρατός και οι συνδεδεμένες με αυτόν φατρίες της ένοπλης αντιπολίτευσης, γνωστές και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), στόχευσαν δεκάδες χωριά με βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παραβιάζοντας τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκαν με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στα τέλη του 2019.

Μετά την τουρκική εισβολή στο Τελ Αμπιάντ  και στη Σερεκανίγιε (Ρας αλ Άιν) τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία υπέγραψε δύο  συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός , μία με τη Ρωσία και μία με τις ΗΠΑ, που ορίζουν την παύση όλων των εχθροπραξιών και την απόσυρση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) 32 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Οι SDF αποσύρθηκαν από τις συνοριακές περιοχές σύμφωνα με τη συμφωνία, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να στοχεύει την περιοχή.

Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σταθμεύουν στα βόρεια προάστια των πόλεων Τελ Ταμρ και Αμπού Ρασίν (Ζιργκάν) βόρεια της Χασάκα, φτάνοντας στην πόλη Άιν Ίσα, βόρεια της Ράκα.

Ανελέητοι βομβαρδισμοί για την εκδίωξη των κατοίκων

Στις 12 Αυγούστου, οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν με βλήματα πυροβολικού τα χωριά  αλ Νταρνταρα  και Σεΐχ Αλί, βόρεια του Τελ Ταμρ, σκοτώνοντας δύο μαχητές του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου –που συνδέονται με τις SDF– και τραυματίζοντας δύο στρατιώτες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, ένας από τους οποίους ήταν υπολοχαγός.

Μια μέρα αργότερα, οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν πάλι  τέσσερα χωριά βόρεια και δυτικά του Τελ Ταμρ, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων.

Στις 14 Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο το χωριό Σεΐχ Αλί με βλήματα πυροβολικού. Δεν καταγράφηκαν ανθρώπινες απώλειες ή υλικές ζημιές.

Στις 16 Αυγούστου, οι τουρκικές δυνάμεις ανανέωσαν τους βομβαρδισμούς τους στην περιοχή του Τελ Ταμρ, χτυπώντας τα έξι χωριά, προκαλώντας τον εκτοπισμό των κατοίκους προς ασφαλή χωριά.

Επίσης, στις 16 Αυγούστου, το τουρκικό πυροβολικό έπληξε πέντε χωριά στη δυτική ύπαιθρο του Τελ Αμπιάντ στα βόρεια της Ράκα, με δεκάδες οβίδες.

Η πόλη Τελ Αμπιάντ και η περιοχή της βρίσκονται υπό την κατοχή των τουρκικών δυνάμεων από το 2019 μετά την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». 

Στις 17 Αυγούστου, ένα τουρκικό drone στόχευσε το χωριό al-Ghaibesh, 1 χλμ δυτικά της πόλης Τελ Ταμρ, τραυματίζοντας ένα άτομο.

Παραβιάσεις

Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων τουρκικών επιθέσεων σε περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας, αναφορές οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρακολουθούν τις επανειλημμένες παραβιάσεις στις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.

Η «Synergy Association», μια μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση που εργάζεται για την τεκμηρίωση όλων των παραβιάσεων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ότι τον Ιούλιο περισσότερα από 79 άτομα συνελήφθησαν στις περιοχές που ελέγχονται από τους Τούρκους, Αφρίν, Σερεκανίγιε και Τελ Αμπιάντ.

Η ένωση ανέφερε ότι στη Σερεκανίγιε και Τελ Αμπιάντ συνελήφθησαν 16 άτομα τον Ιούλιο, οκτώ από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι, και η τύχη των υπολοίπων είναι ακόμη άγνωστη.

Από τις αρχές του 2019 έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, συνελήφθησαν τουλάχιστον 478 άτομα, μεταξύ των οποίων 64 γυναίκες και 36 παιδιά, επιπλέον των 293 υποθέσεων βασανισμού κρατουμένων στις φυλακές των παρατάξεων του SNA, σύμφωνα με την οργάνωση.

Muhammad al-Qadi, North Press Agency