Οργισμένη η Κίνα: «Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν»Στην άφιξη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν απάντησε άμεσα με μακροσκελή δήλωση διαμαρτυρίας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, επισημαίνοντας στην Ουάσιγκτον «να μην προχωρήσει περισσότερο στο λανθασμένο και επικίνδυνο μονοπάτι». 

Η δήλωση αναφέρει ακόμα πως: «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της "μίας Κίνας" και των διατάξεων των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας-Η.Π.Α. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας. Υπονομεύει ιδιαίτερα την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα έντονα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για "ανεξαρτησία της Ταϊβάν". Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτή την κίνηση, και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Tο υπουργείο Άμυνας της Κίνας με τη σειρά του ανακοίνωσε την διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από την Ταϊβάν και – όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση – θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι ασκήσεις θα είναι ναυτικές και αεροπορικές και θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά στα στενά της Ταϊβάν, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ουσιαστικά, η Κίνα δεσμεύει περιοχές περιμετρικά της Ταϊβάν, περικυκλώνοντας τη νησιωτική χώρα.

Επιπροσθέτως, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από την Τρίτη το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα.