Αυτή είναι η χώρα ''έκπληξη'', πιστή σύμμαχος του ΝΑΤΟ που γύρισε την πλάτη στο Κίεβο



Ένας από τους πιο ένθερμους αυτοαποκαλούμενους συμμάχους της αποσύρεται κρυφά από τις επιχειρήσεις χωρίς να παραδώσει τα όπλα που είχε υποσχεθεί

Ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αρνήθηκε να βοηθήσει το Κίεβο.

Ο Jorge Gonzalez-Gallarsa, αναλυτής του Newsweek, γράφει σχετικά. 

Οι δύσκολες στιγμές ήταν πάντα μια δοκιμασία των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ''η συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Ισπανίας δεν άντεξε αυτή τη δοκιμασία, αφού η Μαδρίτη δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την προμήθεια'' όπλων.

''Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στη Ρωσία παρά τις οικονομικές επιπτώσεις, ένας από τους πιο ένθερμους αυτοαποκαλούμενους συμμάχους της αποσύρεται κρυφά από τις επιχειρήσεις χωρίς να παραδώσει όπλα όπως είχε υποσχεθεί.

Η Ισπανία, ένα φυλάκιο του ΝΑΤΟ, έχει κατακτήσει την τέχνη της διπλωματίας: υπόσχεται πολλά και εκτελεί λίγα. Τι να τους κάνεις τους εχθρούς με τέτοιους συμμάχους;'', τονίζει στο άρθρο του.

Όπως θυμάται ο αναλυτής, στις αρχές Απριλίου, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι εντυπωσίασε τη Μαδρίτη με την ομιλία του ενώπιον του Cortes Generales (ισπανικό κοινοβούλιο).

Στα τέλη Απριλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε μάλιστα το Κίεβο, όπου υποσχέθηκε να παράσχει σημαντική στρατιωτική υποστήριξη.

Ωστόσο, η βοήθεια ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

''Περισσότερο από τέσσερις μήνες αργότερα, το μόνο που μπορεί να επιδείξει ο Ζελένσκι από τον ''γενναιόδωρο'' Ισπανό πρωθυπουργό είναι ελαφρύ αμυντικό πυροβολικό, ένα θωρακισμένο ασθενοφόρο και μόνο 200 τόνοι αντιαρματικών όπλων – τίποτα περισσότερο'', αναφέρει η δημοσίευση.

Την ίδια στιγμή, τον Ιούνιο, η Μαδρίτη έγινε ίσως ο πρώτος σύμμαχος του Κιέβου, το οποίο υποσχέθηκε να προμηθεύσει άρματα μάχης δυτικής κατασκευής για να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό, υπενθύμισε ο αρθρογράφος.

Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής 40 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η μεταφορά τους έπρεπε να συντονιστεί από τη χώρα προέλευσης - τη Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκε ότι η Ισπανία δεν υπέβαλε καν αίτηση στη Γερμανία για άδεια.

''Έγινε γνωστό ότι η Ισπανία δεν υπέβαλε καν το απαραίτητο αίτημα.

Ο αριθμός των αρμάτων που υποσχέθηκε μειώθηκε σε δέκα.

Και δύο μήνες αργότερα, η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας (Μαργαρίτα Ρόμπλες - επιμ.) απέσυρε εντελώς την πρόταση από τη συζήτηση.

Υποστήριξε ότι η άθλια κατάσταση των αρμάτων θα αποτελούσε κίνδυνο για τους στρατιώτες'', τονίζει το άρθρο.