Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν θα αγοράσουμε F-16 αν δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε»



Η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Η Τουρκία δεν θα αγοράσει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση τους όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

Τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ πρότεινε να επιτραπεί στον πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν, να πουλήσει στην Τουρκία αναβαθμισμένα F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα δεν θα τα χρησιμοποιεί για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίo.

«Οι τεχνικές συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά, αλλά δεν θα συμφωνούσαμε να αγοράσουμε ένα προϊόν με τρόπο που να μας δένει τα χέρια», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Haber Global TV, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Γιατί να αγοράζουμε ένα προϊόν, που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο για την πώληση», πρόσθεσε.

Μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της στην προμήθεια F-16 για να αναβαθμίσει τον γηρασμένο στόλο των αμερικανικών πολεμικών της αεροσκαφών.