Για προδοσία συνελήφθη Ρώσος επιστήμονας που ασχολείται με τους υπερηχητικούς ZirconΤο κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετέδωσε την Παρασκευή ότι ο διευθυντής ενός ρωσικού εργαστηρίου που εργάζεται στους υπερηχητικούς πυραύλους τύπου Τσιρκόν (Tsirkon, Zircon), ένα όπλο όπου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι δίνει το στρατηγικό πλεονέκτημα στη Ρωσία, συνελήφθη ως ύποπτος για προδοσία. 

Τις καταγγελίες αυτές φέρεται να έκανε γνωστές ο ίδιος ο διευθυντής του ρωσικού εργαστηρίου. Την Παρασκευή, το TASS επικαλέστηκε συναδέλφους του Andrei Shiplyuk που ισχυρίστηκαν ότι είχαν γίνει έρευνες στο εργαστήριο.

 Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι μια άγνωστη πηγή είπε ότι ο Shiplyuk είχε μεταφερθεί στη φυλακή Lefortovo στη Μόσχα. Και οι δύο αυτές πληροφορίες δημοσιεύθηκαν από το TASS. Ο Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι είναι οι καλύτεροι στον κόσμο και ότι θα αναπτυχθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς μέσα στους επόμενους μήνες. 

Τα υπερηχητικά αυτά βλήματα μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητες έως και εννέα φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εργαστηρίου, ο Andrei Shiplyuk είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου υπερηχητικών στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Νοβοσιμπίρσκ. 

Τα τελευταία χρόνια, συντόνισε την έρευνα για την προώθηση της ανάπτυξης υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων. Το TASS ανέφερε πριν από ένα μήνα ότι ένας άλλος Ρώσος επιστήμονας που εργαζόταν στο εργαστήριο του Shiplyuk είχε επίσης συλληφθεί. 

Το ινστιτούτο βρίσκεται στο επιστημονικό πάρκο Akademgorodok του Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο ιδρύθηκε κατά τη σοβιετική εποχή. Το Νοβοσιμπίρσκ βρίσκεται περίπου 2.800 χιλιόμετρα (1.750 μίλια) ανατολικά της Μόσχας.