Πλησιάζει η πρώτη παράσταση του "Αρχύτα" και οι ξένοι έχουν στρέψει τα βλέμματα τους



Οι εξαιρετικές δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης του αεροσκάφους εκδηλώνουν μια τέλεια εφαρμογή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας και των νησιών

Η Ελλάδα εργάζεται για την αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την ανάπτυξη του τοπικά κατασκευασμένου αεροσκάφους "Αρχύτας", αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η γνωστή δημοσιογράφος επί αμυντικών και εξοπλιστικών θεμάτων Elisabeth Gosselin-Malo για το defensenews.com.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως όσο πλησιάζει η πρεμιέρα, που με βάση όσα πρόσφατα είπε ο υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας θα πραγματοποιηθεί με τις πρώτες δοκιμές στις αρχές του επόμενου μήνα, τα μάτια των ξένων ΜΜΕ στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας. 

Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος αναφέρει: 

Οι αρμόδιοι παρουσίασαν το drone κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης νωρίτερα αυτό το μήνα. Το αεροσκάφος σταθερής πτέρυγας αποτελεί κοινή παραγωγή της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των πανεπιστημίων Αριστοτέλειο, Θεσσαλίας και Δημοκρίτειο. Εκπρόσωποι δήλωσαν ότι τα αποκαλυπτήρια του "Αρχύτα" προορίζονταν να είναι το πρώτο σε μια σειρά από επερχόμενα προϊόντα που θα προκύψουν από τη συνεργασία.

Το Archytas χαρακτηρίζεται ως drone πολλαπλών χρήσεων και είναι ικανό να επιχειρεί τόσο σε επιχειρήσεις διάσωσης όσο και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η ΕΑΒ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή επίγνωσης της κατάστασης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, για την παρακολούθηση χερσαίων οχημάτων αλλά και για τη συνοδεία φρεγατών, καθώς έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει άμεσα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα που κινούνται με υψηλές ταχύτητες.

Ο Νίκος Κόκλας, διευθυντής έρευνας και σχεδιασμού της EAB, δήλωσε στο Defense News ότι το drone σχεδιάστηκε για να "εκτελεί αυτές τις αποστολές με ελάχιστες τροποποιήσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν επί τόπου στο πεδίο". Οι "εξαιρετικές δυνατότητες επιτήρησης και αναγνώρισης του αεροσκάφους εκδηλώνουν μια τέλεια εφαρμογή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας και των νησιών", πρόσθεσε.

Η αποστολή επιτήρησης έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά.

Εγκλωβισμένοι σε μια ιστορική αντιπαλότητα με την Τουρκία, η οποία είναι η ίδια μια δύναμη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η ρητορική μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει οξυνθεί πρόσφατα. Τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν εδώ και χρόνια για τον εναέριο χώρο και τις εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και πάνω από αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δράση εναντίον του γείτονά της, δηλώνοντας ότι "η Τουρκία θα μπορούσε να έρθει ξαφνικά μια νύχτα".

Ανάλογα με το επιλεγμένο ωφέλιμο φορτίο,ο κ.Κόκλας αναφέρει ότι το Archytas μπορεί να καλύψει έως και 300 χιλιόμετρα με ταχύτητα πλεύσης 120 km/h και μπορεί να πετάξει για τέσσερις συνεχόμενες ώρες. Ενώ το UAV έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί χωρίς οπλισμό, μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να φέρει ελαφρύ οπλισμό (μέγιστο βάρος 14 κιλά). Η ικανότητα VTOL του παρέχεται από τέσσερις ηλεκτρικούς έλικες στη διαμήκη δοκό, η οποία συνδέει τις πτέρυγες με την ουρά αρνητικού V. Το σύστημα ενσωματώνεται περαιτέρω με τέσσερις αντηρίδες για τη μεγιστοποίηση της ανθεκτικότητας της πτήσης με τη δημιουργία ελάχιστης αντίστασης. Αυτό επιτρέπει στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος να φτάνει σε πολύ απομακρυσμένες τοποθεσίες, ενώ παράλληλα του επιτρέπει να προσγειώνεται στα καταστρώματα μεγάλων πλοίων χωρίς να χρειάζεται διάδρομο προσγείωσης, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Μετά την παρουσίαση του πρωτότυπου επίδειξης, ένα drone Archytas πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στα τέλη Οκτωβρίου 2022. Το πρώτο σύστημα προπαραγωγής αναμένεται να ενσωματωθεί και να κατασκευαστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, με πρώτη πτήση μέχρι τον Μάρτιο του 2024. Οι πρώτοι πελάτες του Archytas θα είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και άλλες ελληνικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το διεθνές ενδιαφέρον για τον Αρχύτα, ο κ. Κόκλας δήλωσε ότι "έχει ήδη προκαλέσει την προσοχή πολλών άλλων χωρών εκτός από την Ελλάδα, διαμορφώνοντας μια εξαιρετική εμπορική προοπτική".