Η Ρωσία, η Κίνα & ο πόλεμος στην Ουκρανία



Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να χειριστεί την Ουκρανία από τη μια πλευρά, την ανταγωνιστική Δύση από την άλλη και να καλλιεργήσει τα μελλοντικά της σχέδια επέκτασης σε άλλο μέτωπο, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν το Κρεμλίνο αισθάνεται τώρα την πίεση να έχει την απεριόριστη υποστήριξη της Κίνας, γράφει ο Di Valerio Fabbri στο Geopolitica.info.

Ο Valerio Fabbri γράφει ότι η Κίνα φαίνεται να έχει πιάσει τη Ρωσία σε έναν δικό της φιλικό ιστό, στον απόηχο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας που έχει πλησιάσει έξι μήνες.

Αλλά από τη μία, δίνει την εντύπωση στη Ρωσία ότι η τελευταία μπορεί να συνεχίσει να κόβει τις αυτοκρατορικές της φιλοδοξίες, ενώ από την άλλη, η Κίνα αποσπά περισσότερα από το κιλό σάρκας της όσον αφορά τις τεράστιες παραχωρήσεις.

Η Ρωσία μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ενώ η στάση της ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση μπορεί να την έχει φέρει στρατηγικά κοντά στην Κίνα, το πραγματικό στρατηγικό αποτέλεσμα για τη Ρωσία είναι η αυξανόμενη εξάρτηση από την ίδια την Κίνα, σημείωσε ο Fabbri.

Όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην Ουκρανία, η Κίνα ήταν η μόνη χώρα που τον στήριξε. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε τότε ότι «η σινο-ρωσική στρατηγική συνεργασία δεν έχει όρια, απαγορευμένες περιοχές και ανώτατα όρια».

Ο Πούτιν ενισχύεται από την ανοιχτή υποστήριξη της Κίνας καθώς συνεχίζει να επιτίθεται στην Ουκρανία, να παίζει μπάλα με την Ευρώπη για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου και να πουλά πετρέλαιο σε μειωμένες τιμές σε διάφορες χώρες, αναιρώντας έτσι τον αντίκτυπο των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Υπάρχουν πολλοί δυτικοί στρατιωτικοί στρατηγικοί που υποπτεύονται ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει ήδη βρει έναν δεύτερο στόχο στο Καζακστάν μετά την Ουκρανία. Οι τριβές μεταξύ τους αυξάνονται από την αρχή του έτους, όταν η χώρα της Κεντρικής Ασίας έγινε μάρτυρας των πιο βίαιων ταραχών από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη που οι Καζάκοι δεν εκφράζουν αρκετή ευγνωμοσύνη για τη Μόσχα που κατέστειλε την εξέγερση του Ιανουαρίου. Ο αυξανόμενος εθνικισμός στο Καζακστάν αναγκάζει τους Ρώσους να ξεφύγουν από τη χώρα.

Το Καζακστάν προσπαθεί να προσελκύσει ξένες εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία πάνω από την Ουκρανία. Τέλος, το Καζακστάν δεν έχει ακόμη υποστηρίξει δημόσια τη ρωσική εισβολή.

Ο Fabri έγραψε παραθέτοντας το Defense One, ένα αμερικανικό στρατιωτικό και αμυντικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επεσήμανε πρόσφατα ότι «οι ηγέτες του ΚΚ Κίνας δεν έδειξαν ενδοιασμούς σχετικά με τη χρήση αυτής της αυξανόμενης εξάρτησης προς όφελός τους.

Η Κίνα υπαγορεύει όλο και περισσότερο την κατεύθυνση της εταιρικής σχέσης και έχει πιέσει περισσότερες παραχωρήσεις από τους Ρώσους, αυξάνοντας τις τιμές και βαδίζοντας σε διπλωματικό σχοινί με δυτικά έθνη από τα οποία δεν έχει την πολυτέλεια να αποσπαστεί εμπορικά.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας δεν έχει αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. Είναι ακόμα στα αρχικά στάδια. «Η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Μαΐου, με τις δύο χώρες να στέλνουν βομβαρδιστικά με πυρηνική ικανότητα, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την περιοχή.

Τον Ιούλιο, στρατεύματα, τανκς και οχήματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ξεκίνησαν για τη Ρωσία για να συμμετάσχουν στους λεγόμενους «Πολεμικούς Ολυμπιακούς Αγώνες». Η Κίνα έχει επίσης υποστηρίξει έμμεσα τη ρωσική πολεμική μηχανή εξάγοντας οχήματα εκτός δρόμου για τη μεταφορά προσωπικού διοίκησης, καθώς και εξαρτήματα drone και ναυτικές μηχανές».

Εκτός από ένα ορισμένο βαθμό εξάρτησης από τη Ρωσία στα κινεζικά στρατιωτικά οχήματα, η σχέση έχει ωφελήσει την Κίνα στην αμυντική αγορά. «Το 2014, οι κυρώσεις της Δύσης έδωσαν νέα ώθηση στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας να πουλήσει τεχνολογία στην κινεζική PLA.

Σήμερα, το Κρεμλίνο έχει ακόμη λιγότερους πελάτες ή συνεργάτες και η εξάρτησή του από την τεχνολογία της Κίνας μετά την εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιταχύνει την αναπτυσσόμενη κοινή ανάπτυξη και λειτουργία, έστω και για λίγο. Μακροπρόθεσμα, οι μαχόμενοι κατασκευαστές όπλων της Ρωσίας δεν μπορούν να στοιχηματίσουν στην Κίνα για να τα διατηρήσει ή να τα αναπτύξει».

Καθώς η αμυντική αγορά της Ρωσίας στεγνώνει, οι αμυντικές εταιρείες της Κίνας επιδιώκουν επιθετικά νέες αγορές σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο, ειδικά φέτος, αύξησε το μερίδιό του στο παγκόσμιο εμπόριο όπλων στο 4,6%, καθιστώντας το τέταρτο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Αλλά αυτό που μπορεί να δώσει στην Κίνα ένα πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας είναι η τεχνολογία drone της πρώτης, μια αγορά που αυτή τη στιγμή ανθεί. Επίσης, δημιουργεί εγχώρια παραγωγή αμυντικών αεροσκαφών που τελικά θα αποδώσει περισσότερες εξαγωγές, με τη Ρωσία να είναι και πάλι το θύμα. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη, ανέφερε το Geopolitica.info.

Οι πωλήσεις όπλων της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ασία είχαν ήδη μειωθεί απότομα τα τελευταία επτά χρόνια, από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014 σε μόλις 89 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Οι κινεζικές εταιρείες είναι σε καλή θέση να καλύψουν τις τρύπες που οι ρωσικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν.

Η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να φτάσει την Κίνα στο μέλλον, καθώς οι δυτικές κυρώσεις αυξάνουν το κόστος παραγωγής της και, ταυτόχρονα, δεν μπορεί πλέον να πουλάει όπλα σε μειωμένες τιμές.