F-35: Σε τιμή σοκ τα παίρνει η Ελλάδα–Αστράκια οι Τούρκοι



F-35: Σε τιμή σοκ τα παίρνει η Ελλάδα – Περισσότερα F-35 μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα, με την τιμή των στελθ μαχητικών να έχει πέσει δραστικά τόσο για την αγορά τους, όσο και για το κόστος χρήσης τους.

Η Ελλάδα θα οδηγηθεί, με τα νέα δεδομένα, όπου τα κόστη φτάνουν αυτά των Rafale, στην αγορά περισσοτέρων F-35 (σ.σ. με στόχο να είναι το βασικό επόμενο μαχητικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας).

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη Red Flag που έγινε στις ΗΠΑ, τα F-35 δεν έχασαν από κανενός τύπου άλλο μαχητικό 4ης γενιάς.

Σύμφωνα με την Lockheed Martin το κόστος συντήρησης του F-35 έχει μειωθεί στο μισό ενώ έρχεται επιμέρους μείωση 35 τοις εκατό.

Το πιο πρόσφατο all inclusive κόστος ανά αεροσκάφος για το F-35 —οικονομικό 2021— ήταν 4,1 εκατομμύρια δολάρια για το μοντέλο Α, το οποίο θέλει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στα 6,8 εκατομμύρια δολάρια ήταν το all inclusive κόστος ανά αεροσκάφος για την έκδοση κάθετης προσγείωσης σύντομης απογείωσης F-35B, και 7,5 εκατομμύρια δολάρια για το μοντέλο F-35C με δυνατότητα μεταφοράς, σημειώνει το airforcemag.com.

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση για το κόστος του F-35A ανά ώρα πτήσης ήταν 33.000 δολάρια (σ.σ. του 2012).

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να φτάσει αυτό το κόστος στα 25.000 δολάρια έως το 2025.