Πολεμικό Ναυτικό: Στην τελική ευθεία ο εκσυγχρονισμό των MEKO και στη συνέχεια πυραυλάκατοι και υποβρύχια



Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη καταλήξει τι θα προβλέπει ο εκσυγχρονισμός και να θέτουν ως «οροφή» τα 500 εκ στο τελικό κόστος.

Στην απόκτηση καινούργιων πλοίων ακόμα και σε βάθος χρόνου με πρώτο βήμα την ενεργοποίηση της option για την 4η Γαλλική φρεγάτα Belharra και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των Μονάδων που ήδη διαθέτει φέρεται να προσανατολίζεται το Ναυτικό Επιτελείο έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις. Η αναβολή εκτέλεσης του προγράμματος για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου εξαιτίας της μείωσης του budget αλλά και της αδυναμίας έως τώρα εξεύρεσης οριστικής και βιώσιμης λύσης για τα ναυπηγεία Ελευσίνας αλλάζει τη «ρότα» του Πολεμικού Ναυτικού.

Έτσι ο πρώτος και κύριος στόχος φέρεται πλέον να είναι η απόκτηση και της 4ης Belharra ώστε το ΠΝ να διαθέτει τα επόμενα χρόνια ως βάση τέσσερα καινούργια υπερσύγχρονα πλοία πάνω στα οποία να στηρίξει το «χτίσιμο» του Στόλου με καινούργιες Μονάδες. Ενώ ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» να κρατήσει υψηλή «οροφή» σε κύριες Μονάδες κρούσης. Οι τέσσερις Γαλλικές Belharra θα έρθουν να αντικαταστήσουν σε πρώτη φάση τις μη αναβαθμισμένες φρεγάτες «S» με στόχο την απόσυρση και των υπολοίπων όταν προχωρήσει και το πρόγραμμα για τη απόκτηση καινούργιων κορβετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του Ναυτικού Επιτελείου στην κυβέρνηση θα είναι η ενεργοποίηση της προαίρεσης για την 4η Belharra να γίνει το συντομότερο ακόμα και εντός του 2022 ώστε το πλοίο να παραδοθεί σύντομα και σε συνέχεια των τριών φρεγατών για τις οποίες ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα. Έτσι ώστε έως τα τέλη του 2026 ο Στόλος να έχει παραλάβει και τα τέσσερα πλοία. Το κόστος της 4ης Belharra το οποίο προβλέπει ήδη η σύμβαση για τις υπόλοιπες τρεις αγγίζει περίπου τα 900 εκ ευρώ με τον οπλισμό και την υποστήριξη να συμπεριλαμβάνονται.  Και αυτή η ευκαιρία όπως εκτιμούν τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού δεν πρέπει να χαθεί με δεδομένη την εκτίναξη των τιμών μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ταυτόχρονα το Ναυτικό Επιτελείο επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «ΥΔΡΑ». Επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει το δύσκολο έργο αφού τα πλοία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ηλικίας Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής και συμβασιοποίηση το συντομότερο δυνατό. Με φαβορί τη Γερμανική κοινοπραξία  TKMS/Thales Netherlands η οποία άλλωστε αποτελεί και τον κατασκευαστή των πλοίων.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη καταλήξει τι θα προβλέπει ο εκσυγχρονισμός και να θέτουν ως «οροφή» τα 500 εκ στο τελικό κόστος. Η Γερμανική πρόταση άλλωστε βρίσκεται οικονομικά πολύ κοντά σε αυτό το ποσό σε αντίθεση με την Αμερικανική της Lockheed Martin που αγγίζει ή  και ξεπερνά το 1 δις. Ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί έχουν καταλήξει και στο Ελληνικό ναυπηγείο όπου θα γίνει ο εκσυγχρονισμός.

Το ποσό το οποίο θα περισσέψει από το budget των 2 δις που αποδεσμεύει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΠΝ αναμένεται να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ».