Ναύαρχος Τσαϊλάς: Η Τουρκία αναθερμαίνει το μυστικό σχέδιο του ναυτικού Suga για να προκαλέσει την Ελλάδα



"Στην επίμαχη περιοχή, μια έκταση 12 μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά, θα χρησιμοποιηθεί σκόπιμα ως οδός διέλευσης όχι μόνο από το τουρκικό ναυτικό αλλά και από ελικόπτερα'', αναφέρει μεταξύ άλλων ο υποναύαρχος ε.α. και γνωστός αναλυτής Δημήτρης Τσαϊλάς, επισημαίνει το μυστικό τουρκικό σχέδιο του ναυτικού Suga, που έχει ως στόχο να προκαλέσει την Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβασή του:  

Στην Τουρκία φαίνεται ο απόστρατος ναύαρχος Cem Gürdeniz ονειρεύεται μαζί με άλλους εθνικιστές αποστράτους, να επαναφέρουν την εκτεθειμένη μυστική συνωμοσία που ονομαζόταν Suga, η οποία σχεδιάστηκε το 2003 ως μια επιχείρηση για να δημιουργήσει σκόπιμα ένταση με την Ελλάδα για εσωτερικούς πολιτικούς στόχους. Σήμερα υποστηρίζει μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μάχεται στην πραγματικότητα εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι συνεχείς δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού, της ακτοφυλακής και της πολεμικής αεροπορίας που παραβιάζουν τους διεθνής κανόνες, με εθνικιστική ευφορία για την κάλυψη των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα επιθετικά σχόλια που γίνονται από συνομιλητές αξιωματούχους σε τηλεοπτικά δίκτυα που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τα ανεύθυνα σχόλια των Τούρκων ηγετών με συντονιστή τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν θυμίζουν το check of list που επινοήθηκε στο σχέδιο Suga από τον δημιουργό του.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Cem Gürdeniz, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σύνταξη του ύπουλου και παράνομου σχεδίου πρόκλησης της Ελλάδας ως μέρος της Suga, και οι συνεργάτες του να χτυπούν απροκάλυπτα τα τύμπανα πολέμου στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα αυτές τις μέρες με την υποστήριξη από την κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν, αυξάνοντας το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και των πολεμικών συζητήσεων από την τουρκική ηγεσία, εν μέρει για να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων από τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό, η υπενθύμιση σχεδιού suga μπορεί να παρέχει κάποιες ενδείξεις για τη νοοτροπία των αξιωματούχων της σημερινής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ισλαμιστή προέδρου Ερντογάν και των υποστηρικτών του.

Στο σχέδιο σε γενικές γραμμές, η αποστολή ορίστηκε, ως η δημιουργία εσκεμμένου επεισοδίου κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο και η κλιμάκωση της έντασης που θα έφερνε την Τουρκία στο χείλος του πολέμου με την Ελλάδα, χωρίς να προέβλεπε ανοιχτή σύγκρουση. Έτσι όταν δοθεί εντολή, δραστηριότητες που στοχεύουν στην κλιμάκωση της κρίσης θα πραγματοποιηθούν με τη λήψη αποτρεπτικών και προκλητικών μέτρων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κατά των ελληνικών μονάδων.

Το σχέδιο δράσης ανέφερε την αξιοποίηση Τούρκων ψαράδων ως πιόνια και προέτρεπε τη χρήση καταναγκαστικών μέτρων κατά των Ελλήνων ψαράδων, από την ακτοφυλακή τους. Στην επίμαχη περιοχή, μια έκταση 12 μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά, θα χρησιμοποιηθεί σκόπιμα ως οδός διέλευσης όχι μόνο από το τουρκικό ναυτικό αλλά και από ελικόπτερα. Τα ελληνικά σκάφη θα παρακολουθούνταν από την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία θα τα αναχαίτιζε όταν χρειαζόταν. Τέλος, όταν δοθεί η εντολή, θα αναλαμβάνονταν σκόπιμες ενέργειες για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Gürdeniz, ο εμπνευστής του σχεδίου Suga, αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί τον Αύγουστο του 2012 μετά τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Είναι ένας από τους καταδικασθέντες που αφέθηκε ελεύθερος από την κυβέρνηση Ερντογάν. Εμφανίζεται τελευταία, σε φιλοκυβερνητικά δίκτυα, κηρύττοντας μια επιθετική γραμμή και προωθώντας την ιδέα ότι η Τουρκία πρέπει να εμπλακεί στρατιωτικά με την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, κινήσεις παρόμοιες με αυτές που αναφέρονται στο σχέδιο Suga έγιναν από την Τουρκία, υποδηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει πράγματι επανεξετάσει και επικαιροποιήσει το σχέδιο για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που επιδιώκουν τόσο οι ισλαμιστές του Ερντογάν όσο και οι συνεργάτες του εθνικιστές, οι οποίοι διοικούν από κοινού τον Τουρκικό στρατό, τη στρατοχωροφυλακή και τις υπηρεσίες πληροφοριών στη σημερινή Τουρκία.