Aegean Seal 22-I: Τα «βατράχια» της ΔΥΚ έλαμψαν στην πολυεθνική άσκηση (Βίντεο)



H «AEGEAN SEAL» είναι άσκηση τύπου INVITEX που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό

Από την Δευτέρα 10 έως το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση «AEGEAN SEAL 22-Ι», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ευβοϊκού κόλπου.

Η εν λόγω άσκηση διεξήχθη από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου και είχε ως κύριο αντικείμενο τις Ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις και συγκεκριμένα τις προαποβατικές επιχειρήσεις Ναρκοθηρίας Πολύ Ρηχών Υδάτων (VSW) και Εξουδετέρωσης Ναρκών – Αυτόσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών (EOD/C-IED).

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν Ομάδες Εξουδετέρωσης Ναρκών με προσωπικό και μέσα από το Βέλγιο, την Γερμανία, την Εσθονία, την Λετονία και την Πολωνία.

Επιπρόσθετα, για τη διεξαγωγή των αντικειμένων της άσκησης, διατέθηκαν ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) και του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ).

Στο πλαίσιο παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της άσκησης, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, μετέβη στην Ναυτική Βάση Νοτίου Ευβοϊκού (ΝΒΝΕ), όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της ΔΥΚ, Αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Νασόπουλο ΠΝ.

H «AEGEAN SEAL» είναι άσκηση τύπου INVITEX που διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ περιλαμβάνει τα ανωτέρω ειδικά εκπαιδευτικά αντικείμενα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV) και σύγχρονων μέσων.

Η διεξαχθείσα άσκηση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.