Επίθεση των Ουκρανών στο ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας- τι έγινε γνωστό



Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν το πρωί του Σαββάτου ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση μεγάλης κλίμακας σε πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη χρησιμοποιώντας μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η επίθεση αποκρούστηκε και ένα από τα πλοία υπέστη μικρές ζημιές. 

Στο μεταξύ, στο Διαδίκτυο δημοσιεύονται πλάνα με σύννεφα μαύρου καπνού πάνω από τη Σεβαστούπολη, τα οποία οι τοπικές αρχές εξηγούν ως «προγραμματισμένες ασκήσεις».

Το πρωί του Σαββάτου, ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, Μιχαήλ Ραζβοζάεφ, δήλωσε ότι τα πλοία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέκρουαν επίθεση με drone στα νερά του κόλπου της Σεβαστούπολης, όπου η κίνηση των πλοίων σταμάτησε προσωρινά.

Ο Ραζβοζάεφ χαρακτήρισε την επίθεση τη μεγαλύτερη από τις 24 Φεβρουαρίου, με εννέα drones και επτά αυτόνομα θαλάσσια μη επανδρωμένα οχήματα, είπε.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον ανταποκριτή του, μια ισχυρή

Λίγο μετά, άρχισαν να κυκλοφορούν βραδινά και πρωινά βίντεο στα κανάλια του Telegram, που έδειχναν μαύρο καπνό πάνω από τη Σεβαστούπολη και εκρήξεις, μια από αυτές, αν κρίνουμε από τα καρέ , ήταν αρκετά ισχυρή.

Τι λέει η Ρωσία

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone, ένα πλοίο υπέστη ζημιές - ένα ναρκαλιευτικό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπέστη μικρές ζημιές, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά την απόκρουση τρομοκρατικής επίθεσης στο εξωτερικό οδόστρωμα της Σεβαστούπολης, [...] τέσσερα θαλάσσια μη επανδρωμένα οχήματα καταστράφηκαν, άλλα τρία καταστράφηκαν στο εσωτερικό οδόστρωμα. Το θαλάσσιο ναρκαλιευτικό Ivan Golubets, καθώς και το φράγμα του καπό [ πλωτά εμπόδια από κορμούς, καλώδια και άλλες μεταλλικές κατασκευές για την προστασία των εισόδων στο λιμάνι] στον κόλπο  Γιούζναγια», ανέφερε το υπουργείο.

Τι ήταν αυτό?

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται επίσης ότι η προετοιμασία της επίθεσης πραγματοποιήθηκε «υπό την καθοδήγηση Βρετανών ειδικών που βρίσκονται στην πόλη Οτσάκοφ, στην περιοχή Μικολάιβ της Ουκρανίας». 

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τους ίδιους «Βρετανούς ειδικούς» ότι οργάνωσαν την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.

Το Λονδίνο έχει ήδη χαρακτηρίσει αυτούς τους ισχυρισμούς αναληθείς. 

«Για να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές του αποτυχημένες ενέργειες κατά τη διάρκεια της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καταφεύγει στη διάδοση ψευδών δηλώσεων σε απίστευτη κλίμακα», αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου .

 «Αυτή η επινοημένη ιστορία λέει περισσότερα για τις διαμάχες που συμβαίνουν στη ρωσική κυβέρνηση παρά για τη Δύση».

Νωρίτερα, εκπρόσωποι δυτικών χωρών τόνισαν επανειλημμένα ότι ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός καθορίζει τους στόχους για επιθέσεις και οι σύμμαχοι του Κιέβου τον βοηθούν μόνο με όπλα, πληροφορίες και στρατιωτική εκπαίδευση εκτός Ουκρανίας. 

Είναι γνωστό ότι στα τέλη Αυγούστου, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με υποβρύχια drones, αλλά ο κύριος σκοπός τους είναι να καθαρίσουν την ακτογραμμή.

Οι αρχές της Σεβαστούπολης δήλωσαν ότι ο μαύρος καπνός σε ορισμένες από τις εικόνες δεν σχετίζεται με την επίθεση ουκρανικού drone. 

«Αγαπητοί κάτοικοι της Σεβαστούπολης! Ο μαύρος καπνός στην περιοχή του Κόλπου Καζάτσια είναι μια προγραμματισμένη άσκηση στο πεδίο εκπαίδευσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Telegram η διοίκηση της Σεβαστούπολης.

Γιούρι Κούκιν  ykukin@rtvi.com