Επόμενο βήμα η αναβάθμιση για τους «Αστακούς» και τους «αθόρυβους εφιάλτες» του Αιγαίου



Η παραλαβή της 7ης πυραυλακάτου ΒΛΑΧΑΚΟΣ βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων την επόμενη ημέρα αναβάθμισης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Πολεμικού Ναυτικού

του Χρήστου Μαζανίτη

Με την ονοματοδοσία και ένταξη στον Στόλο την περασμένη Πέμπτη της Πυραυλακάτου ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ Ρ-79, της έβδομης κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ τύπου Super Vita, στο Πολεμικό Ναυτικό άνοιξε η συζήτηση για το «αύριο» των 7 πλοίων του Τύπου αλλά και των 4+1 αόρατων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι «Αστακοί του Αιγαίου», όπως είναι το προσωνύμιο των Πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ φέρουν πανίσχυρα οπλικά συστήματα, που σε συνδυασμό με τις ταχύτητες έως 35 κόμβους, που μπορούν να αναπτύξουν τα καθιστούν τα απόλυτα φόβητρα στην αντίπαλη άμυνα.

Από τη μία είναι οι 8 πύραυλοι Exocet Blk3 που μπορεί να εκτοξεύσει, πλήττοντας στόχους επιφανείας σε εμβέλεια ως 160 χιλιόμετρα. Παράλληλα με το πλωραίο πυροβόλο 76mm / 62 Super Rapido και τα 2 πρημναία πυροβόλα 30mm της OTOBREDA αλλά και το αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM το οποίο φέρει 21 πυραύλους, το καθιστούν αστακό με τρομακτική ανθεκτικότητα στις επιθέσεις κορεσμού από αέρος.

Όμως, οι συγκεκριμένοι τύποι πλοίων, παρότι είναι νεότευκτοι έχουν ένα σημείο που «πονάνε». Κι αυτό είναι στα ραντάρ και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Όταν παραγγέλθηκαν το 2000, δηλαδή 22 χρόνια πριν, έφεραν την αιχμή της τεχνολογίας. Όμως, ήδη έχουν αρχίσει να θεωρούνται ξεπερασμένα και στο Πολεμικό Ναυτικό έχει ανοίξει για τα καλά το πακέτο αναβάθμισής τους. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να «κλείσει» το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά ήδη υπάρχουν κάποιες προτάσεις που δείχνουν να είναι οι πιο ενδεδειγμένες.

Ως προς το πώς θα γίνει αυτό, σίγουρα δεν θα γίνει η απόσυρση όλων των πλοίων για αναβάθμιση αλλά σταδιακά, με πρώτη την «ΡΟΥΣΣΕΝ» και τελευταία την «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Το ίδιο θα γίνει και για τα 4+1 υποβρύχια, τους «αθόρυβους εφιάλτες» του Αιγαίου. Πρόκειται για τα 4 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, type 214 συν το ένας αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ».

Στις συσκέψεις στο ΠΝ φαίνεται να έχουν πέσει στο τραπέζι κάποια σχέδια, τα οποία εστιάζουν στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών, του σόναρ και άλλων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η αναβάθμισή τους θα προσδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό την υπεροχή που ήδη απολαμβάνει στις υποβρύχιες επιχειρήσεις έναντι της Τουρκίας, η οποία από το 2023 θα αρχίσει να εντάσσει σταδιακά τα δικά της Type 214 υποβρύχια μετά από σχετική άδεια ναυπήγησης που έλαβαν από τους Γερμανούς.

Όπως εξηγούσαν στο enikos.gr γνώστες των υποβρυχίων, οι Τούρκοι παραλαμβάνουν τα υποβρύχιά τους βάσει των παλαιών συστημάτων που έχουν δώσει τις σχετικές άδειες οι Γερμανοί, ίδια δηλαδή με αυτά που διαθέτουν ήδη τα ελληνικά.

Αυτό συνεπάγεται πώς όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών, θα υπερέχουν και πάλι έναντι των τουρκικών υποβρυχίων αποκτώντας και πάλι «στα χαρτιά» το πλεονέκτημα.

Κι ο λόγο που λέμε «στα χαρτιά» είναι διότι οι Τούρκοι δε σημαίνει ότι με την παραλαβή τους θα μπορέσουν κατευθείαν να διεξάγουν κι επιχειρήσεις. Πρόκειται για ιδιαίτερα και πολύπλοκα στην λειτουργία τους μέσα, τα οποία χρειάζονται περίπου 2 χρόνια μέχρι τα πληρώματά τους να εξοικειωθούν μαζί τους.

Επιπλέον, τους επόμενους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό θα αρχίσει να παραλαμβάνει και τους «φονιάδες των υποβρυχίων», των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων MH60R – Romeo που είναι ότι καλύτερο υπάρχει παγκοσμίως για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.