Συνάντηση Ζέττας Μ. Μακρή με την ΠΟΕΣ και ΣΟΕΔΕκτενή και αναλυτική συζήτηση είχε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στο γραφείο της στο Υπουργείο Παιδείας.

Στην συνάντηση, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ κ. Δημήτρης Μεθενίτης, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣ κ. Διονύσης Τσακαλάκης, ο αναπληρωτής ταμίας της ΠΟΕΣ κ. Παντελής Ζερβούλης και ο πρόεδρος του ΣΟΕΔ κ. Δημήτρης Κοντούρης, τέθηκε σημαντικός αριθμός συνδικαλιστικών ζητημάτων που απασχολούν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και τις οικογένειές τους και αφορούν σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους, οικονομικά, ασφαλιστικά, μέριμνας, στήριξης οικογενειών κ.λπ. 

Τα ζητήματα αυτά, τα οποία είναι μακροχρόνια αιτήματα, είχαν τεθεί σε προγενέστερες συναντήσεις της Υφυπουργού με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΣ και ήταν, ήδη, γνωστά σε εκείνη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η κ. Μακρή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, - λίγο πριν την συνάντησή της με τους εκπροσώπους -, στον οποίο και έθεσε, ξανά, τα ζητήματα αυτά, ο Υπουργός την διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο και θα βγει σε διαβούλευση, προσεχώς, μετά από συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Ο Υπουργός επεσήμανε στην Υφυπουργό ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης αλλά και της επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια, ο διάλογος με τους φορείς θα είναι γνήσιος και ουσιαστικός.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣ και ΣΟΕΔ έθεσαν, ακόμη, το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των Υπαξιωματικών των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών (ΑΣΣΥ) ως ισότιμα με τα πτυχία των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ). Σύμφωνα με τους ως άνω φορείς, μία τέτοια ενέργεια, για την οποία απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, θα αναβαθμίσει, ουσιαστικά, τα πτυχία των αποφοίτων ΑΣΣΥ διορθώνοντας μία διαχρονική αδικία. Ταυτόχρονα, θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων των συγκεκριμένων σχολών, προκειμένου αυτοί να εκπληρώνουν ευδοκίμως την αποστολή τους, ως στελέχη των ΕΔ. 

Άλλωστε, η αναβάθμιση των σπουδών των ΑΣΣΥ αποτελεί διαρκή επιδίωξη και στόχο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), που συνίσταται στην προετοιμασία της κατάρτισης και της υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ικανότητας των Μονίμων Υπαξιωματικών, ικανών να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ομαλή λειτουργία των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής τους. Ενώ, τέλος, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την αγωνία τους για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές, που για το έτος 2022, κατά την κρίση τους, ήταν πάρα πολύ υψηλή και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων στις στρατιωτικές σχολές, οι οποίες και δεν καλύφθηκαν.

Η κ. Μακρή, αφού άκουσε με προσοχή τα ζητήματα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι είναι εφικτή η καθιέρωση μιας συνολικής συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των στρατιωτικών και των οικογενειών τους και δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και συγκεκριμένα υπόψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού κ. Κων. Φλώρου, στην μεταξύ τους συνάντηση που θα πραγματοποιούνταν την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022, τα προβλήματα των στρατιωτικών, όπως έχει κάνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ενώ,  δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα μεταφέρει και το ζήτημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των στρατιωτικών σχολών, καθώς αυτή ορίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣ και του ΣΟΕΔ προσέφεραν στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων μία εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής για τις προσπάθειες που καταβάλλει για τα ζητήματά τους, μία εξαιρετική χειρονομία για την οποία η Υφυπουργός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως.