Τούρκοι αναλυτές: «Τα Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο»Τα Rafale αλλά και τα F35 που θα πάρει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο όπως παραδέχονται τούρκοι αναλυτές.

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τα F-16, αναλυτές της γειτονικής χώρας σημειώνουν ότι οι εξοπλιστικές προμήθειες της Ελλάδας είναι ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

«Οι Έλληνες με τα μαχητικά Rafale έχουν εμβέλεια βολής που δεν έχει τουρκική αεροπορία… Με τα βλήματα Meteor έχουν εμβέλεια βολής 320 χιλιόμετρα… Η Τουρκία δεν θα έχει τέτοια δυνατότητα ούτε με τα νέα F-16» αναφέρουν.

«Ακόμα κι αν πάρουμε τα F 16»
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Οζάι Σεντίρ, δημοσιογράφου που καλύπτει το στρατιωτικό ρεπορτάζ στην Τουρκία:

«Να πούμε την αλήθεια. Οι ΗΠΑ αν μας δώσουν τα νέα F-16 και αν εκσυγχρονίσουμε τα αλλά F-16 που διαθέτουμε δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στα ελληνικά Rafale που διαθέτει ήδη η Ελλάδα και στα F-35 τα οποία θα πάρει η Ελλάδα. Για να σας εξηγήσω, τα Rafale και τα F-35 εκτοξεύουν τα βλήματα Meteor, ενώ τα F-16 δεν μπορούν. Η αεροπορία της Ελλάδας τώρα θα έχει εμβέλεια βολής τα 320 χιλιόμετρα» ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφο, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

«Τώρα έχουν έξι Rafale εντάξει δεν είναι μεγάλη δύναμη, όμως το 2026 θα έχουν παραλάβει όλα τα Rafale, το 2027 όλα τα F-16, και το 2028 θα αρχίσουν οι παραλαβές των F-35 . Εντάξει, τώρα έχουν 6 Rafale όμως εμείς δεν θα έχουμε τέτοια εμβέλεια βολής 320 χιλιομέτρων ακόμη κι αν πάρουμε τα F-16» πρόσθεσε ο Σεντίρ.

in.gr