Ρωσικό ΜΜΕ: ”Ιδιωτική ρωσική αεροπορική εταιρεία ξεκινάει πτήσεις στα Κατεχόμενα-Θα ανοίξει & προξενική Αρχή”!



Σε ένα δημοσίευμα-σοκ προχώρησε το Ρωσικό ΜΜΕ Izvestia, καθώς αναφέρει πως ”η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει αεροπορικές συνδέσεις με τη ”βόρεια Κύπρο” και να ανοίξει προξενική αρχή στη ”βόρεια Λευκωσία”, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί πριν από το τέλος του έτους,” ανέφεραν στην Izvestia.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

”Η έναρξη πτήσεων και το άνοιγμα του σημείου δεν σημαίνει διπλωματική αναγνώριση – αυτό θα γίνει για να εξυπηρετηθούν Ρώσοι πολίτες που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και οποίοι είναι περίπου 10 χιλιάδες, διευκρίνισαν οι διπλωματικές πηγές. Ομοίως, οι δυτικές χώρες ανοίγουν τα προξενικά τους γραφεία στο βόρειο τμήμα του νησιού, αποκαλώντας τα «γραφεία» και χωρίς να διευκρινίζουν ότι βρίσκονται στην ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”.

Στο τουρκικό κοινοβούλιο, είπαν στην Izvestia ότι η Άγκυρα θα χαιρετίσει μόνο την έναρξη πτήσεων προς την ΤΔΒΚ, αλλά αυτό το βήμα είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση της Τουρκίας για την ίδια Κριμαία.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη πηγές , ανέφερε ότι δύο ρωσικές αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν πτήσεις προς τη ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).”

Υψηλόβαθμες ενημερωμένες πηγές της Izvestia επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, αλλά διευκρίνισαν ότι πρόκειται για πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής ρωσικής αεροπορικής εταιρείας και όχι του εθνικού αερομεταφορέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αυτή η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να οργανώσει απευθείας πτήσεις, υπήρχε πραγματικά ένα τέτοιο αίτημα. Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει διπλωματική αναγνώριση της ”ΤΔΒΚ” από τη Ρωσία, από αυτή την άποψη, η θέση της Μόσχας παραμένει η ίδια, – τόνισε ένας από τους συνομιλητές.
Μια δεύτερη πηγή της Izvestia, επίσης εξοικειωμένη με την κατάσταση, πρόσθεσε: Η Ρωσική Ομοσπονδία διερευνά επίσης το ενδεχόμενο να ανοίξει μια προξενική αρχή στο βόρειο τμήμα του νησιού.

— Υπάρχει μελέτη για την πρωτοβουλία για άνοιγμα προξενικού γραφείου στη βόρεια Λευκωσία. Περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι πολίτες ζουν εκεί και οι προξενικές υπηρεσίες δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες σε αυτούς. Αλλά το άνοιγμα ενός τέτοιου σημείου δεν θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσει διπλωματική αναγνώριση: το ίδρυμα θα ονομάζεται “Ρωσική προξενική αρχή στη βόρεια Λευκωσία”, χωρίς να διευκρινίζεται ότι είναι η ΤΔΒΚ.”

Σημείωσε ότι παρόμοια πρακτική ακολουθούν πολλές δυτικές χώρες που έχουν ανοίξει προξενικά γραφεία στην Ταϊβάν.”