Πρώτη πτήση του τρίτου F-16V από την ΕΑΒΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Την πρώτη του πτήση πραγματοποίησε εχθές το πρώτο διθέσιο F-16D που υποβλήθηκε σε εργασίες αναβαθμίσεως στην έκδοση V στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Το αεροσκάφος εκτέλεσε σύντομη πτήση, κατά την οποία καταγράφηκαν ορισμένες παρατηρήσεις. Με την συμπλήρωση του προγράμματος πτητικών δοκιμών, το αεροπλάνο αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία την επομένη εβδομάδα.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16V που θα επιστρέφει για επιχειρησιακή αξιοποίηση, αποδιδόμενο στην δύναμη της 115 Πτέρυγας Μάχης. 

Στο μεταξύ, με αρκετά εμπόδια εξελίσσονται οι εργασίες για την αποκατάσταση και επαναφορά σε επιχειρησιακή κατάσταση του πρώτου C-130, βάσει συμβάσεως που ανατέθηκε στις 4 Μαΐου 2022 σε ελληνική ιδιωτική εταιρεία, με αξιοποίηση των εγκαταστάσεως της ΕΑΒ. Πρόκειται για το “742”, ένα C-130H, που είναι το δεύτερο αεροσκάφος του τύπου που παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία το 1975.

Το αεροπλάνο, εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία τον Μάρτιο του 2023 ενώ θα ακολουθήσει μερικούς μήνες αργότερα το “749”.