Το σχέδιο για τα Ελληνικά υποβρύχια που φέρνει προβληματισμό στην Τουρκία



Το σχέδιο της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει την αναβάθμιση πέντε υποβρυχίων μέσα στο 2023 και την απόκτηση επτά νέων.

Υποβρύχια: Η ναυπήγηση έξι «Type 214» από την Τουρκία με την παραχώρηση της άδειας και της τεχνογνωσίας από τους Γερμανούς κινητοποίησε έγκαιρα την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που ετοιμάζει αντεπίθεση διαρκείας.

Το Πολεμικό Ναυτικό, υπό τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ξεκινά στις αρχές του 2023 το πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου των υποβρυχίων, το οποίο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό συνολικά πέντε υποβρυχίων που έχει ήδη στις τάξεις του, αλλά και τη ναυπήγηση επτά νέων.

Το κύριο πλεονέκτημα των 4+1 υποβρυχίων είναι η πρόωση που επιτυγχάνεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW, σε συνδυασμό με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), την παραγωγή δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας από κυψέλες υγρών καυσίμων.

Με απλά λόγια, αυτό το σύγχρονο σύστημα απαλλάσσει τα υποβρύχια από διαδικασίες φόρτισης που τα καθιστούν ευάλωτα σε εντοπισμό από ανθυποβρυχιακές μονάδες.

Αυτό ήταν το πλεονέκτημα που εκμεταλλεύτηκαν πλήρως οι Ένοπλες Δυνάμεις το καλοκαίρι του 2020, όταν η Τουρκία έστειλε στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το ερευνητικό «Oruc Reis» που έφερε τους δύο στόλους μια ανάσα από το θερμό επεισόδιο.

Ενώ λοιπόν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα παραλαμβάνει το 2023 τα νέα υποβρύχια, η χώρα θα αρχίσει να βάζει τα δικά της σε προγράμματα αναβάθμισης, για να διατηρήσει την υπεροχή της στους βυθούς.

Παράλληλα, είναι έτοιμα προς παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό και τα πρώτα ελικόπτερα MH-60R, γνωστά και ως «ROMEO», που αποτελούν ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει παγκοσμίως σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «έτρεξε» με προσωπικές ενέργειες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.